Moje chvilka pohody

Výcvik a socializace štěněte

První měsíce jsou zásadní pro rozvoj osobnosti, sebevědomí a dovedností štěněte. Připravili jsme pro vás manuál východy v prvních čtyřiadvaceti měsících jeho života.

Novorozené štěně potřebuje mateřskou péči a společnost sourozenců. Ve čtyřech týdnech by se mělo umět pohybovat deset minut denně mimo pelíšek, v šesti měsících se začíná učit, jak se chovat v psím světě.

1 Ideální doba na příchod štěněte do nového domova je v jeho sedmi až osmi týdnech, když má za sebou všechna potřebná očkování a je odčervené. Aby pochopilo, že vůdcem smečky jste vy, je dobré pokládat ho na různá místa v bytě, poodejít a nechat ho, aby vás následovalo.

Ve věku osmi týdnů jsou už schopná, naučit se jednoduché povely jako „sedni“, „lehni“, „ke mně“. Zároveň můžete zvolna začít s přivykáním na vodítko.

2 Ve věku osm až deset týdnů potřebuje štěně ze všeho nejvíc pocit jistoty. Je to období, kdy lehce podléhá traumatům a strachu, který v něm může zůstat silně zakořeněný. V tomto věku se štěňata ráda učí, pokud je výcvik vlídný a důsledný. Důležité je dodržovat řád, dodá štěněti pocit jistoty. Věk osm týdnů je ideální čas k tomu, začít s pejskem chodit na cvičák.

3 Mezi desátým a dvanáctým týdnem nastává vhodná doba na rozšíření společenských aktivit štěněte. Pes by se měl naučit chodit na vodítku a umět základní povely. Měl by být také schopný, doprovázet vás na nová místa venku i uvnitř a zvládat setkání s přátelskými lidmi i jinými hodnými psy.

4 Když je pejskovi dvanáct až šestnáct týdnů, potřebuje i nadále spoustu pozornosti. Pokračujte v důkladném výcviku, ale buďte mírní. Některá štěňata mají sklony začít být v tomto období stydlivá, proto udržujte poklidný, ale pravidelný společenský život.

5 Od šestnácti týdnů do šesti měsíců je štěně plně psychicky vyvinuté, ale v oblasti citové a tělesné se má ještě co učit. Nejdůležitější ze všeho je důslednost – každý den vyžadujte od štěněte to samé, aby nebylo zmatené. Berte ho ven, aby byl ve společnosti svých psích kamarádů, choďte s ním mezi lidi. Pokračujte ve výcviku – trénujte další povely jako odložení, chůzi u nohy a podobně. Zvolna se můžete začít věnovat i různým psím aktivitám, jako jsou agility, flyball, puller nebo dogdancing.

6 Do dvanácti měsíců věku procházejí štěňata pubertou a dosahují pohlavní zralosti. Co se týče emoční zralosti, menší plemena jí dosahují dříve než větší (někteří velcí psi plně dospějí teprve ve věku kolem třiceti měsíců). Mladí psi se mohou někdy projevovat dominantně a ambiciózně, proto je důležitá důsledná výchova.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden