Moje sladké tajemství

Vydejte se za krásami Řecka

Prosluněný stát s nezaměnitelnou atmosférou a bohatou kulturní historií vás nadchne nádhernými přírodními scenériemi, úžasným jídlem, přátelskými lidmi a průzračným mořem. Řecko umí splnit představy každého cestovatele. Můžete si vybrat relax na pláži, poznávání antických krás, které tady leží již od dob pradávných bohů, nebo turistické výšlapy po horách.

Je nespočet míst, která v Řecku navštívit. Každé skrývá své kouzlo a tajemství. Záleží na tom, kde s pozváváním tohoto krásného státu chcete začít.

Užijte si jako bohové a bohyně

Řecko je poloostrov, který omývá Egejské moře. Jeho tvar připomíná ruku se třemi „prsty“ –  Kassandrou, Sithonií a Athosem. Na posledním jmenovaném se nachází mnišský stát Agion Oros (Svatá Hora) se svými slavnými kláštery.

Navštívit zde můžete nekonečné pláže táhnoucí se na stovkách a stovkách kilometrů při pobřeží, kouzlo procházek bude doplňovat typická řecká krajina naplněná zelení a barevnými květy, lákat vás budou provoněné taverny s řeckými dobrotami a celou atmosféru doplní typická řecká hudba.

Nejjižnější Kassandra je místem rušných letovisek, plných pláží a bujarého nočního života. Výběžek Sithonie, ležící mezi Kassandrou a Athosem, je o poznání klidnější a má ve své pomyslné pokladničce uschovány především přírodní šperky – těmi jsou třeba odlehlé pláže.

Poznejte život místních zblízka

Z azurového moře se zvedají strmé vápencové útesy, které jsou díky příznivému klimatu porostlé bujnou vegetací. Vápencové svahy jsou přerušovány jedinečnými písčitými i oblázkovými plážemi, které jsou omývány šumícími vlnami křišťálově modrého moře.

Pláže Kathisma, Avali, Pefkoulia, Milos, Egremni a Agiofilli byste rozhodně měli vidět, protože patří k nejkrásnějším v Řecku, a pláž Porto Katsiki je vyhlášena osmou nejkrásnější pláží světa. Hornaté vnitrozemí vás upoutá svou malebností a typickým řeckým koloritem.

Vesničky Lazarata, Agios Petros a Karya patří k nejmalebnějším. Naleznete zde řadu dalších zajímavostí – na severu klášter Faneromeni a středověkou pevnost Santa Mauru a na východní straně ostrova vodopády.

Místní obyvatelé se živí výrobou včelího medu, v nížinách při pobřeží se pěstují citrusy, olivy, fíky a zelenina. Na horských svazích se celoročně pasou stáda koz a ovcí, z jejichž mléka se zde vyrábí výborný sýr FETA. Rovněž speciality z jehněčího a kůzlečího masa můžete ochutnat v některé z taveren.

Výšlapy do hor

Chelmos je pohoří na severu Peloponésu, asi 12 km od městečka Kalavryty, jehož nejvyšší vrchol měří 2355 m n. m. Krásná túra vede z vesnice Solos kolem vodopádu Mavroneri, kde prý pramení bájná řeka Styx.

Pohoří Pindos se rozprostírá od Ioanniny až k albánským hranicím. Většina tras je nenáročných a vedou liduprázdnou a krásnou krajinou. Nejznámější je asi pochod kaňonem Vikos.

Olymp leží necelých 100 km jižně od Soluně. Jedná se o nejvyšší pohoří Řecka a je asi největším lákadlem pro pravou vysokohorskou turistiku. Vrchol Mytikas je rozlehlá plošina s velkými kameny.

Tip!

Tip: Domluvíte se zde anglicky, ale místní potěšíte, když se naučíte základy řečtiny. Když Řekům popřejete dobré ráno (kaliméra), hned se vám bude i lépe smlouvat na trzích.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden