Můj čas na kafíčko

Vyhněte se zánětu močových cest

Brusinky jsou skvělou prevencí, a navíc i chutnají!

Nesedej si na zem, prochladneš! To jste možná kdysi slýchala často, ale zánět močových cest můžete dostat i jinak...

Poradíme vám, jak se tomuto nepříjemnému bolestivému problému nejen na jaře vyhnout.

Za vše mohou bakterie

Více jak 90 % zánětů způsobují bakterie. Ty se dostávají do močového měchýře z genitálií. Většinou si s nimi tělo poradí a vyplaví je bez následků. Jenže když je organismus oslabený nebo do močového ústrojí pronikne bakterií víc, může to mít za následek zánět. Ten postihuje častěji ženy než muže.

Maminky mají pravdu

Tedy alespoň pokud jde o ono již zmiňované sedání na zem a prochladnutí. Zánět se pak projeví častým nutkáním na močení, řezavou bolestí, pálením při močení a výskytem krve a bílkoviny v moči.

Když se potížím chcete vyhnout, dbejte na to, abyste byla teple oblečená. Zvlášť nebezpečné je prochladnutí od nohou. Začít nosit sandálky na boso od prvních teplých dnů není dobrý nápad. A vysedávat na trávníku nebo na zídce v parku, když země není ještě vyhřátá, také ne.

Vypláchněte vše škodlivé

Bakterie lze z močových cest spláchnout. Jako prevence stačí dodržování pitného režimu. Pokud máte dojem, že by mohly nastat potíže, zvyšte příjem tekutin.

Vsaďte na brusinkovou šťávu a urologický čaj. Ty obsahují látky, které bakteriím znesnadňují uchycení na stěnách močového měchýře a potlačují jejich množení.

Nepříjemné následky hezkých chvilek

Zánět se může objevit i jako následek sexu. Proto nepoužívejte parfemované lubrikanty a kondomy, které mohou dráždit sliznice. Do hodiny po pohlavním styku si dojděte na malou. Je to spolehlivý způsob, jak dostat z močových cest bakterie, které se tam při milování mohly dostat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden