Můj čas na kafíčko

Výlety za unikáty - Česká republika

Venku svítí sluníčko a to samozřejmě láká k poznávání naši krásné země. Věděli jste, že je u nás i mnoho zajímavých technických památek? Vybrali jsme pro vás ty nejatraktivnější.

Les Království - Dvůr Králové

Přehrada Les Království je díky své poloze v zalesněném údolí řeky Labe a architektonickým stylem jednou z nejkrásnějších technických památek u nás. I proto byla v roce 1964 prohlášena národní technickou památkou. Nachází se nad městem Dvůr Králové nad Labem a je oblíbeným místem turistů.

Za návštěvu rovněž stojí nedaleká Štěrbova vila, kde se často konají i kulturní akce. Například 27. května tu odehraje koncert hudební skupina J.A.R. Pokud dostanete hlad, využijte služeb občerství U Kolečka nebo Na Vyhlídce. Za příznivé ceny si tu dáte klobásu, hamburger nebo párek v rohlíku.

Metronom - Praha

Na místě, kde v minulosti stál Stalinův památník, se dnes kývá z jedné strany na druhou obrovské kyvadlo metronomu. Tedy Stroje času sochaře Vratislava Nováka. Od metronomu je možné si užít krásné panoráma metropole s téměř všemi jejími mosty.

Metronom je vysoký skoro 25 metrů a váží 7 tun. Před lety jej na jeho místo umístila obří helikoptéra. Je velmi oblíbeným místem sportovců všeho druhu, kteří zde rádi trénují.

Dostanete se k němu ze zastávky tramvaje Čechův most a dále po schodech na Letnou. Pohodlnější je ale cesta ze stanice tramvaje Sparta, kde se k metronomu dostanete parkem Letná. V něm se můžete občerstvit a vzít si na cestu třeba kelímek s něčím povzbudivým.

Dlouhé stráně - Jeseníky

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je jedním z pomyslných sedmi divů republiky. Jedná se o třetí největší přečerpávací elektrárnu na světě. Většina objektů se nachází pod zemí, stavby na povrchu jsou pak ohleduplně začleněny do okolní přírody a vytvářejí s ní harmonický celek.

Horní nádrž leží v nadmořské výšce 1350 m. Exkurze jsou možné celoročně vč. svátků, sobot a nedělí, a to od 9 do 15 hod, je ale třeba vše předem zarezervovat přes internet. Součástí exkurze je také prohlídka informačního centra na Dlouhých stráních. Ve stejné budově je rovněž pizzerie.

Větrný mlýn - Ruprechtov

Další skvostnou technickou památkou u nás je Větrný mlýn s unikátní Halladayovou turbínou v Ruprechtově na Vyškovsku v Jihomoravském kraji. Krásný je nejenom zvenku, ale pozoruhodný je i zevnitř.

Abyste si prohlídku mohli užít, je třeba minimálně desetičlenná skupina, přičemž každý z ní zaplatí 50 Kč. Prohlídka s průvodcem probíhá ve třech podlažích a příležitostně se tu konají i výstavy.

Mlýn se nachází nedaleko Moravského krasu – jeskyní a propasti Macocha, přibližně 35 km od Brna. Občerstvit se můžete v místní restauraci U Andrlů či v hospůdce Pod větrným mlýnem.

Muzeum ČD - Lužná u Rakovníka

Největší železniční muzeum v ČR se nachází v Lužné u Rakovníka. V areálu je vybudován okruh úzkorozchodového kolejiště s možností svezení pro návštěvníky. Je možné tu vidět nablýskané parní lokomotivy, ale i mnoho osobních a nákladních vagonů.

K železniční historii ale patří také motoráky a dieselové lokomotivy. Je tak možné si prohlédnout služební vozy, restaurační vozy a také poštovní. Z kategorie speciálních vozidel je ve sbírce kolejový jeřáb, sněhomet a kolejový sněžný pluh.

Pro nejmenší je k dispozici dětský koutek a pro všechny pak také občerstvení v jídelním voze. Součástí areálu je navíc i muzeum. Vstupné vás vyjde na 190 Kč za dospělého a 160 Kč za dítě (4–15 let).

Baťův kanál - Veselí nad Moravou

Pokud máte rádi výlety lodí, pak se vám určitě bude líbit Baťův kanál, který nabízí atraktivní a netradičním možnost, jak poznat kraj kolem řeky Moravy od Kroměříže po Hodonín. Na trase jsou možné ochutnávky slováckého vína, návštěvy vinných sklepů nebo historických měst.

Zajímavá je také ptačí rezervace a mnoho technických památek. Dvouhodinová plavba z Kroměříže do Kvasnic vyjde na 240 Kč. Lodní lístky se nejpohodlněji koupí předem přes internet.

Pokud budete v okolí kanálu, ale nemáte rádi lodě, pak je kolem něj i zajímavá cyklostezka, která je dlouhá 80 km. Jelikož je položena zcela mimo dopravu, nemusíte se bát o svou bezpečnost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden