Moje sladké tajemství

Vynikající domácí medovník

Jeden z nejoblíbenějších dezertů všech dob! Vyrobte si svůj medovník, který bude hvězdou každé oslavy či návštěvy nebo chuťovkou ke kafíčku.

Suroviny:

3 vejce

1 Hera

300 g krupicového cukru

3 lžíce tmavého medu

1 lžička jedlé sody

400 g hladké mouky

Krém:

1 plechovka Salka

300 g másla

Krok za krokem:

1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky dejte Heru a nechte ji pomalu rozpustit.

2. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

3.Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

4. Plech nebo kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem a pak do něj nalijte těsto. Gumovou stěrkou jej rozetřete v co nejtenčí vrstvu. Pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.

5. Okraje upečeného těsta okrájejte, ale ponechejte. Budete je potřebovat na závěrečné zdobení. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte nebo použijte mixér.

6. Rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažete máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové korpusy. Na závěr potřete celý dort ze všech stran krémem a poprašte rozdrolenými odkrojky.

Vyzkoušejte nepečené medovníkové kuličky

Vynikající medový dezert má i svou nepečenou verzi, která vám nezabere tolik času. Chuťově je ovšem stejně epesní jako klasika. Pokud čekáte návštěvu nebo jen chcete vyzkoušet něco jiného, na takové to domácí mlsání, ale do pečení se vám nechce, nezoufejte!

Nepečené medovníkové kuličky jsou přesně to, co hledáte. K výrobě této dobroty vám stačí pouze tři suroviny a hotovo máte ve dvou krocích. Pak už jen stačí si za dvě hodiny dojít pro dezert do lednice.

Suroviny:

300 g perníku na strouhání

1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka

1 hrnek mletých vlašských ořechů

Postup:

Klasický perník (použít můžete i upečené odřezky z perníčků nebo medové pláty, které koupíte ve větších supermarketech či upečete podle receptu na domácí medovník) rozmixujte, smíchejte s karamelizovaným mlékem a v míse dejte do druhého dne (nebo alespoň na dvě hodiny) do lednice, aby hmota ztuhla a dalo se s ní pak lépe pracovat.

Poté již z tuhého těsta tvarujte malé kuličky. Buď můžete vyzkoušet metodu se dvěma čajovými lžičkami, nebo můžete kuličky válet klasicky ve dlaních. Ty pak obalte například v mletých vlašských ořeších, kokosu nebo třeba kakau, fantazii se meze nekladou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden