Můj kousek štěstí

Vypadávání vlasů může signalizovat i vážnější onemocnění

Řídnoucí a vypadávající vlasy jsou pro muže běžný projev stáří, pro ženy je to ale velmi stresující záležitost. Navíc může ohlašovat i nemoc.


Přirozeně denně vypadne 100–200 vlasů, více na podzim a na jaře, což souvisí s jejich růstovým cyklem. Nemusíme je samozřejmě počítat, ale pokud naše kštice začíná viditelně řídnout, zpozorněte – může se jednat nejen o estetický problém.


Vlasy fénujte šetrně, ne-příliš horkým vzduchem.

Co může vypadávání způsobit

Padání vlasů může být spojeno i hormonálními změnami, například v klimakteriu, či pokud prožíváte dlouhodobý stres. Dále může jít o nedostatek minerálů, alergii na některé léky nebo nadměrné užívání vitaminu A či selenu. Často se to děje i při náhlém rychlém snížení hmotnosti.

Vážnější příčiny mohou být zejména při onemocněních štítné žlázy, diabetu, případně metabolických poruchách. Pokud se na hlavě tvoří vyloženě lysá místa, jde o takzvanou alopecii, která může mít souvislost také s autoimunitními chorobami, jako je například vitiligo.

I vlašské ořechy a nejrůznější semínka mohou pomoci.

První pomoc – jídelníček a kosmetika

Při padání vlasů byste do jídelníčku měli zařadit především potraviny obsahující aminokyseliny, selen, niacin, vitamin B6 a C, zinek, železo, kyselinu pantothenovou a biotin. Zvyšte podíl bílkovin či luštěnin,dejte si dýňová semínka, ořechy, ryby, ovoce a zeleninu.

V lékárně si kupte doplňky stravy přímo určené pro výživu vlasů. Můžete také zkusit změnit šampon a další vlasovou kosmetiku, kterou používáte, za takovou, která obsahuje keratin či panthenol, jež podporují růst vlasů. Vhodnou podporou jsou i masáže hlavy za pomoci oleje z rozmarýnu, kopřivovou vodou či vlasových aktivátorů.

Co vás čeká u lékaře?

Pokud nic nepomáhá, je nejvyšší čas na návštěvu dermatologa nebo odborného lékaře trichologa. Základem prvního vyšetření je pečlivý rozhovor lékaře s pacientem o četnosti mytí vlasů a následné péče, typu používaných přípravků, tepelné zátěži, barvení a dalších aspektech, kontrola současného stavu vlasů a vašeho subjektivního pocitu z vlasové pokožky – svědění, pálení, přítomnost lupů či stroupků. Dalším krokem bývá obvykle provedení krevních odběrů, které by mohly odhalit přítomné choroby, sníženou hladinu železa, minerálů a další problémy. Je-li tímto vyšetřením příčina odhalena, je zahájena terapie.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden