Můj čas na kafíčko

Vyrazte s námi po hřebenech

Vypadá to, že letos hory nebudou jen pustinou pro nenáročné. Hotely i vleky mají mít otevřeno, rušno bude ale i na trasách milovníků štíhlých lyží a dlouhých hůlek, své si prostě užijí i běžkaři. Kde to stojí za výlet bohatý na zážitky?

Jeseníky - Červenohorské sedlo

Asi nejatraktivnější lyžařské středisko v Jeseníkách mezi Šumperkem a Jeseníkem leží na Jesenické běžecké magistrále a je poměrně vysoko, takže tu nebývá problém se sněhem. Zdejší velký hotel nabízí i krytý bazén či infrasaunu.

Severozápadním směrem lze vyrazit na okruh Šindelná, z něhož vede odbočka na Červenou horu, na opačnou stranu se vybíhá na okruh zvaný Miliónová cesta, k níž lze i sjet od vleku i lanovky na Velký Klínovec. Z Jesenické magistrály se dá doběhnout např. na Praděd, a vytrvalci se mohou vydat až k nádrži Dlouhé stráně.

Jizerské hory - Bedřichov

Z tohoto střediska se můžete na hřebeny vyvézt vlekem či lanovkou pod Malinový vrch na Bedřichovské sedlo, kde začíná Jizerská magistrála. Lze odtud vyrazit na jižní okruh nad Bedřichov kolem zavřené Hašlerovy chaty nebo na sever k vodním nádržím Bedřichov a Josefův Důl.

Na severních trasách se můžete stavit na oběd v Šámalově chatě u zámečku Nová Louka a při návratu do Bedřichova od severu máte po cestě i restauraci Prezidentská chata. Na blízkém vrchu Nekras s rozhlednou Královka lze doplnit síly v hotelu Sluneční terasa a v blízkém wellness hotelu Premier. Terény i výhledy v Jizerkách jsou perfektní..

Krušné hory - Boží Dar

Božím Darem probíhá Krušnohorská běžkařská magistrála a najdete tu běžecký lyžařský areál Jahodová louka. Za hranicí najdete síť běžkařských tras a Oberwiesenthal s lyžařským areálem i s termálními lázněmi.

Západně od Božího Daru je rozsáhlá síť běžkařských cest pod vrchem Božídarský špičák, po cestách je řada odpočívadel, i bufet se najde. Pěkný cíl je vodní nádrž Myslivny, ale doběhnout lze třeba až do Abertam a nasednout na romantickou lokálku. Východním směrem kyne běžkařům Klínovec a obec Loučná.

Krkonoše - Harrachov

Z hlavní ulice v městečku lze z některé z mnoha restaurací shlížet na hlavní sjezdovky. Hned vedle nich je běžkařský areál se značenými okruhy. Chtiví panoramat mohou vyjet lanovkou na Čertovu horu a napojit se na Krkonošskou magistrálu.

I ti s horší kondicí doběhnou do Rokytnice nad Jizerou, zdatnější až na chatu Dvoračky se známou restaurací. Trasa kolem Mumlavských vodopádů vede až k polským hranicím, doběhnout lze až na Labskou boudu, ale chce to dobře rozvrhnout čas! Po návratu si můžete ulevit v bazénu hotelu Orea-Sklář nebo na wellness procedurách ve Spa Hotelu Svornost.

Beskydy - Bílá

Centrem malého horského střediska je wellness hotel Bauer, kde se dá nejen najíst a ubytovat, ale třeba i užít bazén. Z Bílé na Beskydskou magistrálu lze vyběhnout do severního i jižního svahu, kdo chce ale šetřit síly, použije vlek či lanovku.

Severním směrem se dá opsat okruh až k vodní nádrži Šance, jihovýchodním směrem z vrchu Zbojnická se dostanete k vrchu Bobek na slovenských hranicích, odkud vede trasa po „čáře“ dál na sever i na jih. Jižním směrem se lze velkým okruhem vrátit zpátky do Bílé. Je třeba dobře rozvrhnout čas i síly, terény jsou krásné, ale setrvale nahoru a zase i dolů.

Šumava - Zadov

Středisko je známé hustou sítí běžkařských tras, je možné si doběhnout ke klenotům Šumavy – Zlaté studni, Jezerní slati i jinam. Severní trasou lze dojet až ke Kašperským Horám, jižně na Churáňov, vrch s rozhlednou, kam se lze vyvézt kabinovou lanovkou a doběhnout na Kvildu.

Hlavní Šumavská magistrála vede západně u Horské Kvildy a Antýglu až na Modravu a dál, ale lze si i vybrat některý z mnoha okruhů běžeckého areálu, spjatého se jménem olympijské vítězky Kateřiny Neumannové. Zadov má široké možnosti ubytování, např. hotely Olympia a Zadov mají dobrý wellness.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden