Můj čas na kafíčko

Vyrobte si vlastní kosmetiku

Je víc důvodů, proč si namíchat domácí kosmetiku! Je zdravější, a navíc vás to bude i bavit.

Ptáte se sama sebe, proč si vyrábět domácí kosmetiku, když jsou pulty v drogeriích zavaleny nejrůznějšími přípravky? Hlavní důvod je asi ten, že budete přesně vědět, co do připravovaných produktů dáváte. Můžete se vyhnout chemikáliím a mimo to ušetříte i peníze!

H odně žen se také děsí toho, že suroviny na výrobu jednotlivých přípravků nebudou k sehnání, nebo toho, že výroba bude příliš složitá. To je ale chyba. Většinu surovin, které budete potřebovat, máte naprosto běžně ve své kuchyni nebo na zahrádce. Základem je totiž většinou například olivový olej nebo nejrůznější druhy volně rostoucích bylinek. Důležité je alespoň to zkusit. Vyberte si z několika návodů na pár kousků domácí kosmetiky a uvidíte, že to hravě zvládnete i sama doma.

Odličování rázem získá jiný „náboj“.

Dvoufázový odličovač

Nakonec to pro vás bude daleko jednodušší než se pokaždé, když vám něco dojde, hnát do drogerie či lékárny. Úžasné je na něm to, že ho můžou používat i ženy s velmi citlivou pletí. Na jeho výrobu budete potřebovat destilovanou vodu, mandlový olej a éterický olej tea tree a růžové dřevo. Nejprve naplníte menší průhlednou lahvičku do dvou třetin destilovanou vodou, zbytek dolijete mandlovým olejem a necháte trochu místa na pár kapek éterických olejů. Bude stačit od každého přibližně pět kapek. Mandlový olej je ten pravý z důvodu výživy a rychlého vstřebávání, ale klidně ho můžete vyměnit za jiný. Podobné pravidlo platí i u éterických olejů, kde můžete dát přednost tomu, který vám voní víc. Obecně ale platí, že byste měla sáhnout spíše po méně výrazných vůních. Růžové dřevo je ale dobré pro suchou pokožku a tea tree má zase dezinfekční a hojivé účinky.

Zkuste prádlo provonět při dalším praní ovocem.

Aviváž z mandarinek

Chcete přírodní kosmetiku i pro vaše oblečení? Šetrnou aviváž vůči životnímu prostředí vyrobíte tak, že si přichystáte hrnek octa, dva hrnky vody a přibližně patnáct kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru. Skvělý je například levandulový nebo ten, ve kterém se mísí citrusové vůně. Těmi nemůžete nic pokazit. V dostatečně velké lahvi smíchejte ocet s vodou a přidejte voňavou esenci. Ocet je ve směsi hlavně kvůli dezinfekci. Jeho nepříjemný štiplavý pach přebijí právě vůně esencí. Pak už jen stačí dát jednu odměrku do pračky při každém praní. Raději ale láhev nejprve dostatečně protřepte, aby se všechny složky dobře propojily.

Prášek místo zubní pasty

Pasta na zuby může mít i konzistenci čisticího prášku. Na jeho výrobu budete potřebovat jednu lžíci bílého jílu nebo kaolinu, dvě lžičky skořice, tři hřebíčky, sušené lístečky šalvěje a případně jednu lžičku černé soli. Všechny tyto  ingredience je potřeba důkladně podrtit ve hmoždíři. Zubní prášek vám pomůže při boji s paradontózou, zubním kazem a afty. Skořice vám dodá svěží dech.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden