Můj čas na kafíčko

Vysoký tlak neničí jenom ledviny

Nemoc blahobytu a nezdravého životního stylu zvyšuje riziko mozkové mrtvice.

Věděla jste, že krevní tlak a onemocnění ledvin bývají úzce propojeny? Vysoký krevní tlak i onemocnění ledvin jsou nenápadná, ale i velmi nebezpečná onemocnění.

Lidé s různým onemocněním si mohou všimnout, že jim lékař v průběhu léčby pravidelně sleduje krevní tlak. Víte proč to tak je?

Jestliže trpíte vysokým tlakem neboli hypertenzí, je mnohem pravděpodobnější, že dochází ke zhoršování stavu vašich ledvin a dost možná se časem objeví také problémy se srdcem. Proto je pravidelná kontrola krevního tlaku velice důležitá.

Každodenní procházka vydá za hrst pilulek.

Tichý, ale nebezpečný

Zrádnost vysokého krevního tlaku tkví také i v tom, že o něm často nevíme. V běžném životě zkrátka nemáme žádné potíže. Jediným způsobem, jak lze vysoký tlak bezpečně odhalit, je tedy jeho měření.

Proto byste si tlak měla nechat změřit při každé návštěvě lékaře. Pro větší klid si můžete pořídit měřič tlaku i na doma nebo vám jej mohou změřit v lékárně.

Pokud trpíte onemocněním ledvin, lékař vám může zároveň provést krevní testy, aby zkontroloval funkci ledvin a hodnoty dalších látek, jako je například draslík. Zároveň lze také zjistit přítomnost bílkovin v moči, což může být další signál předznamenávající problém s ledvinami.

Ledviny vs. hypertenze

Vysoký krevní tlak může ve vašem těle pomalu páchat škody např. v podobě nevratného poškození cév. Ledviny mohou začít trpět nedostatečným přívodem krve, stejně tak dojde k poškození malé filtrační jednotky v ledvinách a ty potom mohou přestat odstraňovat odpadní látky a přebytečné tekutiny z krve.

Výsledkem může být nahromadění nadbytečných tekutin v cévách, a ještě větší zvýšení krevního tlaku. Nemocné ledviny nejsou schopné tlak účinně regulovat, a ten v důsledku toho dále stoupá.

Držte se předepsaného plánu

Pokud už vám byl diagnostikován vysoký krevní tlak, dostanete od svého lékaře plán léčby. Jeho součástí budou pravděpodobně změny v životním stylu a léky. Dodržujte instrukce svého lékaře a sdělte mu každý problém či příznak, který se objeví. Vaše zdraví je ve vašich rukou.

Léky vám mohou usnadnit život, ale na místě je zdravý životní styl, který vás ochrání od mnoha dalších zdravotních potíží, jež se mohou věkem i menšími zdravotními potížemi nabalovat.

Jak dostat krevní tlak pod kontrolu?

Choďte na preventivní prohlídky a cokoli vás trápí, sdělte svému lékaři včas. Informujte se o tom, jak měřit tlak doma a všechny hodnoty pečlivě zapisujte, abyste o nich mohla informovat svého lékaře.

Dodržujte předepsanou léčbu včetně léků, diety i cvičení. V neposlední řadě jakékoli vedlejší účinky léčby sdělte svému ošetřujícímu lékaři.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden