Moje sladké tajemství

Vyspěte se do růžova

Asi každý někdy zažil potíže s usínáním či se i po delším spánku cítil vyčerpaný. Důvodů, proč jste si v noci nedokázali dostatečně odpočinout, může být celá řada. Dobrá zpráva je, že na většině z nich se dá pracovat!

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že pokud si před odchodem do postele dopřeje velkou a těžkou večeři, pravděpodobně si během noci moc neodpočine. Už méně se ví o tom, jak velký vliv naše jídlo na kvalitu spánku ve skutečnosti má.

Především pro mnoho žen je překvapující, že večerní hladovění a odpírání si sacharidů je spíš na škodu. A ani tolik oblíbené saláty nejsou právě tou nejlepší volbou.

Syrová zelenina je totiž velmi obtížná na trávení, a tak by měla být večeře ideálně tepelně zpracovaná s přiměřeným množstvím sacharidů, které zajistí, že vám během noci neklesne hladina cukru příliš nízko, což pak vede k neklidnému spánku.

Světlo je důležité

Velkým problémem dnešní doby je používání moderních technologií před spaním. Modré světlo, které vyzařují počítače, televizní obrazovky nebo mobilní telefony, brání tělu v tvorbě melatoninu, což je hormon, který nám pomáhá usnout a kvalitně spát. Ideální barva světla na minimálně dvě hodiny před ulehnutím je oranžová nebo červená.

Vyčistěte si hlavu

Jedním z největších nepřátel kvalitního spánku je stres. Jenže zbavit se ho není jen tak. Zkusit můžete například jednoduché dechové cvičení, kdy je 4 vteřiny nádech, 8 vteřin zadržení dechu a 8 vteřin výdech.

Toto opakujte, dokud neusnete. Chybu neuděláte ani se starým dobrým počítáním oveček. Dobré je ale počítat odzadu či například jen lichá čísla. Skvělým pomocníkem mohou být i nejrůznější aplikace s meditační hudbou nebo zvuky moře, které dokážou krásně zklidnit roztěkanou mysl.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden