Výtečná dýňová polévka

Suroviny:  2 lžíce másla  1 malá cibule  500 g očištěné dýně hokkaido  600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)  2 stroužky česneku  100–150 ml smetany ke šlehání  sůl a čerstvě mletý pepř  nastrouhaný muškátový oříšek  2 vrchovaté lžíce zakysané smetany  dýňový olej na pokapání  4 lžíce dýňových semínek na posypání  krutonky z chleba k podávání  1 sušená chilli paprička Postup:  V rendlíku opečeme na másle cibuli dosklovita.

Přidáme dýni, opečeme ji ze všech stran, zalijeme vývarem, přiklopíme a uvaříme doměkka. Odstavíme a rozmixujeme dohladka.  Přidáme česnek a smetanu na šlehání, prohřejeme, podle chuti dosolíme, opepřeme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.

 Polévku podáváme s lžící zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.

.

reklama
reklama

Komentáře