Výtečné těstoviny s fetou a rajčaty

Těstoviny miluje snad každý z nás.


Rychlou přípravu z pár surovin a vynikající chuť jistě oceníte i vy. Tak šup do kuchyně!


Ingredience:


500 g těstovin (v suchém stavu)


250 g sýru feta


500 g cherry rajčátek


5–6 stroužků česneku


bylinky (třeba oregano, bazalka, petrželka)


½ cibule


½  šálku olivového oleje


½ lžičky chilli vloček


½ lžičky mletého pepře


Postup:


Rozehřejte troubu na 220 °C. Do menšího pekáče (kolem rajčat a fety by nemělo být moc volného místa) dejte celá cherry rajčátka, nasekanou cibuli, celé oloupané stroužky česneku, sušenou bazalku a oregano, pepř a chilli vločky a vše zalijte většinou olivového oleje (uschovejte asi 2 lžíce na později).


Doprostřed položte celý bloček sýru feta a pokapejte zbylým olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte 25 až 35 minut podle toho, jak moc dozlatova chcete mít opečená rajčátka.


Ta by měla být lehce dozlatova a sýr by měl být měkký a lehce se roztékat. Pokud by se rajčátka začala připalovat, snižte teplotu na 180 °C.


Zatímco se rajčátka pečou, uvařte těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente. Při slévání uschovejte hrnek vody z vaření. Vyberte ideálně krátké těstoviny s vroubky nebo záhyby, kde se lépe zachytí omáčka, což není od věci.


Když jsou rajčátka upečená, vidličkou je mírně rozmačkejte. Společně se sýrem vše promíchejte v hrubou omáčku.


Smíchejte s uvařenými těstovinami, případně přilijte trochu uschované vody, pokud by se těstoviny zdály suché. Nakonec vmíchejte nasekané čerstvé bylinky a servírujte. Kromě bazalky či petrželky můžete do těstovin zamíchat i baby špenát nebo rukolu.


Náše tipy


Použijte menší pekáček, kam se rajčátka a feta akorát vejdou a nebude kolem příliš volného místa.


Snažte se použít co nejsladší cherry rajčátka, jejich chuť skvěle vyváží výraznou slanou chuť feta sýru.

reklama
reklama

Komentáře