Můj kousek štěstí

Využijte kokošku pro své zdraví

Kokošku pastuší tobolku najdeme v hojném množství podél cest, na loukách, polích, stráních, v zahradách. Kvete od března až do listopadu.


Co tato neprávem zavrhovaná rostlinka, nenáviděná jako obtížný plevel, umí? Její účinky na organismus jsou širokospektrální, a proto je vhodná jako doplněk při celkové očistě organismu. Kde všude nám může pomoci? Zejména při různých druzích krvácení – z nosu, žaludku, krvácení ran, menstruačním krvácení – všude tady by se osvědčil čaj z pastuší tobolky. Ženy, které trápí hormonální nerovnováha, mohou také svou léčbu doplnit o tento čaj. Pije se 10 dní před očekávanou menstruací. Ta je pak výrazně slabší.


Ženy v klimakteriu


Ty rovněž ocení čaj, který je třeba pít po dobu 4 týdnů, každý den dva šálky. Následuje třítýdenní pauza a opět další kúra. Při hemeroidech, doprovázených nepříjemným krvácením, se osvědčí nálevy z kokošky pastuší tobolky. Sedací koupele zastavují krvácení a ulevují od potíží. Nálev můžeme použít i k jemným výplachům. Krevní tlak je další z věcí, které tento čaj z kokošky dokáže regulovat. Vysoký snižuje, nízký zvyšuje. Opět stačí dva šálky denně. Kokoška pomáhá též jako podpůrný prostředek při léčbě ochablých svalů. Nadrobno nasekanou pastuší tobolku nasypeme do režné pálenky a necháme 10 dní na slunci a teple macerovat. Výluh potom vtíráme do svalů a k tomu pijeme 4 šálky kontryhelového čaje.


Zpestří váš jídelníček


Kořeny kokošky můžete jíst čerstvé, syrové. Rovněž tak lístky a květenství, které mají příjemně osvěžující, štiplavou chuť a můžete je bez obav přidávat do polévek nebo zeleninových salátů. Kokošku konzumujte ale v umírněném množství, pokud to přeženete, může vás postihnout lehká otrava. Proto se nedoporučuje těhotným ženám. Jinak si tuto zázračnou rostlinku může dopřávat opravdu každý.


Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden