Můj kousek štěstí

Využijte léčivou sílu přírody

Nachlazení, rýma, kašel, bolest v krku nebo hlavy, pokažený žaludek, únava… není snad potíž, se kterou by si nedovedly poradit přírodní prostředky.


Léčivé rostliny lidé používali odedávna. Účinnost mnoha druhů potvrdily i moderní výzkumy. Při méně závažných onemocněních mohou být léčivky ideální pomocí – levnou a účinnou.

Imunita je základ


Kdo má silnou imunitu, má obrovskou výhodu. Nemoci se mu většinou vyhýbají, a pokud přece onemocní, průběh je lehčí a vyléčení rychlejší. Pro podporu imunity nabízí přírodní lékárna hned několik možností.


Echinecea


Například třapatku neboli echinaceu, která prokazatelně funguje. Podporuje množení a aktivitu bílých krvinek, které jsou jakási stráž a ochrana před původci infekcí. Užívat ji můžete ve formě tinktury, její okamžitý účinek je ale poměrně krátký, proto se doporučuje nejdřív nebo v případě nachlazení provést intenzivnější kúru. Začněte s 50 kapkami tinktury a každou další hodinu si dejte dalších 10 kapek. Takhle pokračujte 2–3 dny až do vymizení obtíží. Preventivně se doporučuje užívat 20 kapek třikrát denně v období, kdy kolem řádí chřipky, nachlazení a další choroby.


Hlíva ústřičná


Látky podporující imunitní systém obsahuje i houba hlíva ústřičná. Jsou to především glukany, které zvyšují tvorbu protilátek proti škodlivým bakteriím, virům i plísním a mají i mnoho dalších pozitivních účinků na náš organismus. Zvyšují tvorbu červených krvinek, čímž posilují výkonnost a vitalitu, likvidují nebezpečné volné radikály, pomáhají snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, jsou prospěšné při různých alergiích, a dokonce mírní negativní účinky ozařování, a mají i preventivní účinky proti zhoubnému bujení. V lékárnách a obchodech se zdravou výživou najdete hlívu sušenou, v tobolkách nebo jako výtažek. Čerstvou houbu si můžete dát grilovanou, jako řízky, v polévce i guláši.


Šípkový čaj


Skvělou prevencí s náloží vitaminu C je popíjení šípkového čaje. Kromě toho působí i proti vzniku osteoporózy či parodontótzy, čistí játra a ledviny, podporuje krvetvorbu. Jestli jste si šípky nasušili, uvařtte si lahodný čaj. Nasypte do papírového filtru dvě čajové lžičky drcených šípků, zalijte je 250 ml vody a nechte přefiltrovat.


Cibule, česnek, křen


Tato zelenina obsahuje sirné sloučeniny a další dezinfekčně působící látky, které lze bez nadsázky nazvat přírodními antibiotiky. Jsou bohaté i na vitamín C a další důležité látky, mají i řadu dalších prospěšných účinků, česnek například pomáhá snižovat krevní tlak. Navíc oproti lékům nemají žádné vedlejší účinky. Nejúčinnější jsou v čerstvém stavu.


Udělejte si třeba strouhaný křen s jablkem, česnečku, tvarohovou pomazánku s utřeným česnekem, cibuli makrájejte do zeleninového salátu... Proti kašli skvěle působí cibulový sirup. Nadrobno nakrájenou cibuli dejte do sklenice, na ni vrstvu medu nebo cukru, a pokračujte ve vrstvení. Nechte 24 hodin odležet. Cibule pustí šťávu, kterou pak užívejte po lžičkách nebo ji přidejte do čaje.


Dobré rady:


K přípravě bylinných čajů používejte nerezové nádobí a sklo, nikdy ne hliník, který obsah vitamínu C výrazně snižuje.


I bylinkami se můžete předávkovat, vhodná doba užívání je obvykle 14 dnů, nejvýše 3 týdny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden