Můj kousek štěstí

Vývar z vrbových proutků

Odvar z proutí a listí vrby sloužil jako zaručený prostředek ke snížení horečky, k potlačení potíží při kloubním revmatismu a také při bolestech hlavy.

Zásluhu na tom má glykosid salicin, jehož jméno je odvozeno od latinského názvu vrby Salix alba.
Při podrobném studiu účinků této látky se zjistilo, že se z ní odštěpuje kyselina salicylová, která je součástí dnes už uměle vyráběných léků na snížení teploty. Pod názvem Acylpyrin se stal nejrozšířenějším lékem tohoto století.Kromě výrazného účinku při snižování horečky, potlačování bolesti hlavy a léčení revmatických potíží se ukázalo, že při pravidelném užívání má vývar z vrbového proutí preventivní účinek proti infarktu.Snižuje totiž srážlivost krve a zabraňuje tak ucpání cév. Toto působení je ovšem dvojsečné. U jiných pacientů zvyšuje možnost krvácení z nosu, hemoroidů a může vést i k vytvoření žaludečního vředu. Na tomto příkladu vrbového proutku je vidět, jak původní recept starých kořenářek přetvořila moderní věda v účinný lék.

Léčí depresi a splín

Zajímavý je uklidňující účinek vrby při lehké neuróze, nespavosti nebo mírné depresi. Protože odvar z vrbové kůry zvyšuje vylučování moči, aniž by dráždil, doporučuje se i při chorobách ledvin a močového ústrojí.Svíravé a desinfekční účinky vrbové kůry lze využít i zevně při hnisavých kožních onemocněních a vyrážkách nebo při pocení nohou na koupele. Vnitřně se vrbová kůra dříve užívala i proti revmatismu. Tento odvar se připravuje z prášku z vrbové kůry tak, že na 1 decilitr vody použijeme gram prášku.Maximální doporučená dávka je 0,6 litru v průběhu celého dne. Při vředových chorobách zažívacího traktu, při zvýšené krvácivosti a v těhotenství se vrba nesmí používat. Při léčbě vrbovou kůrou je dobré zvýšit příjem vitaminu C.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden