Můj čas na kafíčko

Vyžeňte zánět: Jak vrátit tělo do rovnováhy?

Na pohled je neviditelný a nemusí vždycky bolet. Podle čeho poznáte, že ve vašem těle probíhá zánět, a jak s ním můžete bojovat?

Zánět je přirozená reakce těla na infekci nebo na zranění. Dochází k němu, když bílé krvinky bojují, aby nás ochránily před infekcí, a může se objevit i při zranění.

Záněty podporuje a spouští i dlouhodobá strava, v níž chybí vitaminy, minerály a antioxidanty a která zároveň snižuje imunitu. Vlastně bychom mohli říct, že zánět tělu prospívá. Jak je to možné? Protože se vás snaží zbavit akutního problému.

Doplňky stravy, jako třeba boswelie, pomohou záněty zmírnit.

Pokud se ale v našem těle drží příliš dlouho, přechází do chronického stavu, a právě tím se stává nebezpečným, protože může trvale poškodit tkáně. Věděla jste, že chronický zánět může vzniknout na jakémkoli místě v těle?

Vsaďte na bylinky

Pokud trpíte různými záněty, můžete svůj boj s nimi podpořit bylinami a potravinami, které působí protizánětlivě. Důležitou součástí prevence je pitný režim a celková hydratace organismu. Pijte čistou vodu, zelený čaj, bylinné čaje nebo čerstvé zeleninové šťávy.

Snižte na minimum příjem kofeinu a úplně vynechejte slazené nápoje. Nevhodné je také pití mléka. Raději jej nahraďte rostlinnými alternativami. Stravujte se čerstvě, pestře, sezonně a jezte jídla, která jsou co nejméně zpracovaná. Čím čerstvější surovina a jednodušší úprava, tím lépe.

Umíchejte si elixír zdraví

Vašemu tělu velice prospěje, když si dáte každý den nalačno sklenici medové vody. Připravíte ji snadno. Smíchejte hrnek (250 ml) převařené vlažné vody se lžičkou medu a šťávou z půlky citronu. Přidat můžete i špetku mletého zázvoru.

Vhodné jsou i doplňky stravy

Zmírnit zánět v těle pomohou i některé doplňky stravy, které volně koupíte v lékárně nebo v obchodech se zdravou výživou. Patří mezi ně například boswelie, která tlumí produkci zánětlivých cytokinů. Bojuje nejen se záněty, ale i s chronickou bolestí.

Výrazné protizánětlivé účinky má také rozmarýn, který je zvlášť efektivní při zmírňování zánětů a bolestivosti kloubů. Dobrou službu vám prokáže i šišák bajkalský.

Využívá se nejen k léčbě zánětů, ale působí také na alergii, horečku, kašel i na závažné nemoci, jako jsou nemoci srdce a cév. Vhodný je dále extrakt ze zeleného čaje a kurkumin – jedna z nejsilnějších přírodních protizánětlivých látek, která je účinná i proti řadě různých typů chronických bolestí.

Rozšiřují se cévy

Doplňky stravy jsou bezpečné, přesto se raději vždy poraďte s lékárníkem o jejich užívání. A jestli vás zajímá, proč je oblast zánětu zarudlá a horká, je to proto, že se při něm rozšiřují krevní cévy, aby se k poškozené tkáni dostalo víc krve.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden