Moje sladké tajemství

Vyzkoušejte léčivé plody z českých zahrádek

Místo kávy raději jahodový čaj

Třeba jahody obsahují 2x více vitaminu C než citrony. Dále v nich najdete vitamín B1, B2, B5, B6, E, provitamín A, kyselinu listovou, zinek, vápník, fosfor, měd, draslík, železo a mangan.

To všechno jsou látky, které z jahod dělají úžasný sezónní léčivý prostředek. Pomáhají totiž vyčistit celé tělo i klouby při dně a revmatismu, zlepšují kvalitu krve, posilují nervy, srdce, ledviny i trávení.

Každý, kdo si chce zachovat zdraví, měl by místo černého čaje nebo kávy vypít čaj připravený z jahodových listů.

Na horečku platí maliny

Téměř to samé platí i o malinách, kterým se určitě vyplatí vyhradit alespoň malý koutek zahrady. K léčení můžete použít všechny běžně pěstované druhy malin, i když nejvíce účinných látek mají plody červené nebo černé.

Ty obsahují hodně vitamínu C, vitamín E, B1, B3, B12 a provitamín A. Z minerálních látek pak je to hlavně železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík. Malinová šťáva nebo čaj z plodů je osvědčený prostředek při horečnatých virových onemocněních, podporuje pocení a tlumí horečku.

Využít můžete i maliníkové listy. Z nich si můžete připravit nálev, když 2 kávové lžičky listů zalijete 1 šálkem vroucí vody a necháte 10 minut vyluhovat.

Černý rybíz je nejlepší

Dá se bez nadsázky říci, že rybíz je přírodní pokladnicí vitamínů, zejména velkého množství vitamínu C, ale také provitamínu A a vitamínů skupiny B.

Obsahuje i řadu minerálních prvků včetně železa, hořčíku a manganu. Pokud se rozhodnete zařadit rybíz do své domácí lékárny, tak byste měli vědět, že ten černý obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, a navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn.

Nálev z mladých listů rybízu si připravíte tak, že 2 kávové lžičky mladých listů zalijete 1 šálkem vroucí vody, pak necháte 10 minut vyluhovat. Pijete 2-3x denně při potížích s trávením nebo zánětech močových cest.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden