Můj čas na kafíčko

Vyzkoušejte si přerušovaný půst

Postění se samo o sobě je velmi zdravé, ale nemělo by být neřízené, nehlídané a nemělo by trvat více než jeden den. Jsou možné i tři dny půstu, ale jen v případě, že tomu předchází konzultace s odborníkem.

Nesmíte si ale přerušovaný půst splést s hladověním! Ve fázi dlouhodobého půstu totiž nemáte energii, horší se spánek, přichází hormonální nerovnováha.

Tělo začne rozkládat protein, tedy vaše svalstvo. Také je třeba dbát na doplnění živin, aby tělo fungovalo, tak jak má. Ideální je užívat doplňky stravy k tomu určené, tedy multinutrienty.

Takzvané postění nesmí trvat nikdy příliš dlouho, jinak ztrácí smysl.

Můžete zdravě zhubnout

Pokud konzumujeme více jídla (energie), než naše tělo potřebuje v daném čase, ukládáme přebytečnou energii na pozdější využití. Tělo dává přednost ukládání energie ve formě snadno dostupného glykogenu v játrech.

Nicméně prostor v játrech je omezený, takže když místo dojde, pak ji tělo ukládá jako tuk v tukové tkáni (tělesný tuk). Když jídlo (energii) konzumujeme pravidelně a v dostatečném množství, naše tělo tukové rezervy nevyužívá, vystačí si s energií z jater.

Když držíme půst, naše tělo začne odbourávat tukové zásoby. Postění se by ale skutečně (až na výjimečné případy) nemělo trvat déle než 24 hodin, aby se vám nezačal zpomalovat metabolismus!

Právě proto je ve světě tak moderní metoda přerušovaného půstu, kdy zpomalování metabolismu nehrozí. Přerušovaný půst způsobuje klinicky ověřený úbytek váhy bez tzv. jojo efektu.

Podpoříte samoléčbu těla

Přerušované hladovění se stalo celosvětově trendem v hubnutí, a to nejen pro úbytek váhy, který má jasné vysvětlení, ale také díky dalším benefitům.

Metoda přerušovaného půstu podporuje zdraví srdce, potlačuje buněčné stárnutí, záněty a stimuluje mozek. Spolu s anti-aging efektem snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky.

Je dokázáno, že při tomto způsobu hladovění tělo funguje protizánětlivě, takže v době tzv. autofagie si tělo najde slabé buňky a samo je zabije, aby se reprodukovaly nové a zdravé, zatímco za normálních okolností tělo čeká, až slabé buňky samy zahynou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden