Moje šťastná hvězda

Vyzrajte na komáry, hmyz a klíšťata bez chemie

Nastalo období, které svědčí klíšťatům a komárům. Nejen venku, ale i v útulných domovech dokáže dotěrný hmyz značně otrávit okamžiky plné pohody. Televizní reklamy vás bombardují zdánlivě osvědčenými přípravky, které jsou pěkně drahé a mnohdy ani nejsou tak účinné, jak slibují.

Přírodní repelenty za babku

Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak můžete s nezvanými hosty zatočit vlastními silami. Všechno, co k tomu budete potřebovat, vám poskytne sama příroda anebo kuchyň či spíž. A navíc ještě ušetříte.

Když obětujete tu malou trošku práce, kterou s tím budete mít, tak zjistíte, že doma vyrobené repelenty vás vyjdou na zlomek ceny těch koupených a ještě vám krásně provoní byt. K jejich výrobě přece stačí tak málo.

Mravence vyžene badyán

Když nasypete na parapet, podél oken nebo do rohu místnosti hřebíček, skořici nebo badyán, budete mít od mravenců pokoj. Když do oken postavíte truhlíky osázené rozmarýnem, mátou nebo levandulí, komáři si k vám jistě netroufnou. Pohodu jarního dne dokáže narušit i obyčejné bzučení much. Na ně vyzrajete s pomocí obyčejné bazalky. Stačí mít v místnosti květináček s touto aromatickou bylinkou. Pokud se mouchám od vás přece jen nechce, promněte mezi prsty její lístky a uvidíte, že se začnou dít zázraky.Obtížné potvůrky utečou a už si k vám netroufnou. Sušený bobkový list v poličce ve spíži zase spolehlivě vypudí potravinové moly a sušená levandule vyžene ty šatní.

Na blechy platí rozmarýn

Téměř každý z vás má doma čtyřnohého kamaráda a ten má zase dost často blechy.Přípravky zakoupené v chovatelských potřebách dokážou značně provětrat vaši peněženku a i zde platí, že výsledek je velmi nejistý. Navíc se ty otravné potvůrky často rády vracejí. Smíchejte tedy po 1 lžičce sušeného rozmarýnu, semen fenyklu, pelyňku a routy vonné a tuto směs šetrně vetřete pejskovi či kočičce do srsti.Raději tuto proceduru proveďte venku na zahrádce.

LEVANDULE ZMÍRNÍ SVĚDĚNÍ

Pokud přece jenom utržíte nějaké to hmyzí kousnutí, je důležitá opatrnost. Místo je vhodné omýt a potřít lehce dezinfekcí. To abyste předešli možné infekci. Na zmírnění svědění můžete použít gel na štípance či levandulový olej.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden