Moje sladké tajemství

Vyzrajte na úzkost pomocí bylinek

Není tajemstvím, že stres může vést k celé řadě větších či menších zdravotních problémů. Existují však bylinky, které si s ním dokáží poradit.

Kozlík lékařský

Asi nejužívanější bylinkou při léčbě úzkostných stavů a stresu je kozlík lékařský. Užívá se jako mírný uklidňující prostředek a je schválený při léčbě neklidu a nespavosti. Nejsou známá žádná rizika jeho užívání.

Třezalka tečkovaná

Účinkuje podobným mechanismem jako antidepresiva, brzdí zpětné vychytávání serotoninu, noradrenalinu a dopaminu. Za antidepresivní účinek třezalky je v největší míře zodpovědný hyperforin. U nás se doporučuje při léčbě mírných depresí. Nástup jejího účinku se pozoruje po 10-14 dnech užívání, přičemž pokud se stav v průběhu 4-6 týdnů nezlepšuje, je třeba vyhledat lékaře.

Mučenka

Do Evropy se dostala od mexických Aztéků, kteří ji užívali jako sedativum proti nespavosti a nervozitě. Dnes se v Evropě pěstuje a užívá v přírodní bylinné léčbě, a to zejména v kombinaci s kozlíkem a meduňkou, jejichž účinky se vzájemně doplňují. Tato bylinková směs se užívá při léčbě napětí, neklidu a podrážděnosti a poskytuje mírně sedativní účinky bez rizika vzniku závislosti.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden