Můj čas na kafíčko

Wales: Země červeného draka

Podle legendy je západní pobřeží Anglie zemí bájného krále Artuše a jeho kouzelného meče Excalibur. Wales je kouzelná krajina plná kopců, údolí a středověkých zřícenin. Místní si své domky opravují v původním stylu, takže se tu snadno vrátíte do bájné minulosti.

Do waleského hlavního města Cardiff doletíte z Prahy za čtyři hodinky a město o velikosti většího Brna vás zaujme úhledností a viktoriánskými památkami. Centrum obklopuje starý přístav, využívaný ke kotvení jachet, a dál to nejhezčí z města pokračuje podél řeky Taff, obklopené parky, skýtajícími pěknou procházku. Dostanete se tudy ke Cardiffskému hradu, jenž tu na místě římských rozvalin vyrostl ve 12. století, který v půli 19. století prošel výstřední přestavbou a vypadá jako místo pro obzvlášť rafinovanou detektivku. V centru stojí za návštěvu okázalá Old Library (Stará knihovna) nebo St. John´s Church (kostel sv. Jana) z 15. století. Ale víte co? Projděte si Cardiff celý, neprohloupíte!

St. John´s Church neboli Katedrála svatého Jana, ozdoba Cardiffu.

Velká vyhlídková jízda

Výhodou Walesu je hustá železniční síť, která vám za cenu jízdenky nabídne krásné výhledy. Tak se můžeme vydat na západ do města Swansea s jeho skalnatým pobřežím, majákem Mumles Ligthouse, Muzeem průmyslu a rybolovu, zahradami Clyne Gardens a romantickou zříceninou hradu Oystermouth. A dojet na dohled od pobřeží až do Fishguardu, odkud je jen kousek do Národního parku Pembrokeshire Coast, proslulého stezkami mezi skalisky a lučinami, kde se často pasou místní poníci. Je to waleský (velšský) venkov v nejhezčí podobě. Ovšem dá se vyrazit i vnitrozemím na sever do Merthyr Tydfil a navštívit Národní park Brecon Beacons s horami, jezery a vodopády.

Majáček na ostrově Anglesey je stále "ve službě", varuje lodě před útesy.

Jedeme dál na sever

Jiná trať ovšem míří na úplný sever Walesu, kde čeká národní park Snowdonia připomínající Středozemi s mnoha průzračnými jezery, a historická města jako Llandudno (původní velšský název), Conwy s úchvatným gotickým hradem, připomínajícím filmovou kulisu, a snad v kontrastu s tím nejmenší dům na světě, pěkný a červený, zapsaným i v Guinessově knize rekordů. Nevynechte Caernarfon s rozsáhlou ruinou krásného hradu, a blízký zelený ostrov  Anglesey, oddělený od pevniny průlivem Menai. Opravdovou kuriozitou je elektrárna Dinorwig u města Llanberis, umístěná v nitru hory mezi dvěma jezery, schopná krátkodobě dodávat víc energie než jaderná elektrárna!

Pohled na zátoku a staré velšské město s názvem Llandudno.

Waleské kuriozitky

I malá země může být v něčem první. Na již zmíněném ostrově Anglesey se nachází obec s nejdelším názvem na světě: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. V překladu to znamená „Kostel Panny Marie v roklině bílých lísek poblíž prudkého víru a kostela svatého Tysilia u červené jeskyně“. Wales je oficiálně knížectví, jemuž vládne nejstarší syn britského panovníka s titulem Prince of Wales. Mluví se tu samozřejmě anglicky, ale sever země stále používá velštinu, starý keltský jazyk. Když vás v přírodě u jezera zastihne mlha a déšť, nezoufejte. V takovém počasí se u opuštěných jezer zjevují víly. V zemi se konají festivaly velšských písní, je to výraz kulturní autonomie vůči Anglii. Mnoho Velšanů věří, že ještě před Kolumbem doplul do Ameriky velšský princ Madog, jehož výprava doplula roku 1170 na pobřeží Alabamy a smísila se s Indiány, čímž vznikl v oblasti Chattanoogy nový kmen. To jste nevěděli, že ne?! No, on to žádný výzkum nepotvrdil.

Nejoblíbenějším bydlištěm velšských rodin jsou bytelné viktoriánské "řadovky".

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden