Můj čas na kafíčko

Z bývalých rivalek jsou kamarádky

Pracuji jako prodejce zájezdů pro jednu velkou cestovní kancelář. Hned po nástupu do práce jsem měla nepříjemný výstup s kolegyní a od té doby jsme spolu až nezdravě soutěžily.

Po škole jsem nastoupila do prvního zaměstnání jako prodejce zájezdů. Naivně jsem se těšila na to, že budu pro lidi nepostradatelná, a když dám do práce celé své srdce, musí to přece všichni ocenit a já budu nejlepší. Omyl byl pravdou.

Lidé jsou jen lidé, a pokud není vše tak, jak chtějí oni, je to špatně. Navíc kolegyně Alena mi záviděla, protože jsem mladší a hned ze startu jsem byla úspěšnější v prodeji. Navíc komunikace s klientem, se kterým jsme obě jednaly, vyšla lépe pro mne a to mi pak dlouho nemohla odpustit.

Prodejní techniky

Prodávali jsme dovolenou do luxusní destinace v Turecku. Dřív se provize z prodeje dělily na počet zaměstnanců, takže jsme se všichni snažili, aby klienti byli co nejspokojenější. Jeden klient byl problematický, létal s námi už delší dobu a byl takzvaný VIP.

Všichni se mu snažili co nejvíc vyhovět, aby byl od něho klid, ale já, neznalá situace, jsem mu na jeho nářky, že vše je špatně a všichni jsou proti němu, vylíčila situaci jinak, a navíc jsem mu řekla, že pokud se mu naše CK nelíbí, nemusí s námi cestovat.

Nebyl z toho problém, ale dostala jsem od vedoucího pokárání a příkaz zamyslet se nad sebou. Ovšem našemu VIP, jak jinak, se nelíbil pokoj, ve kterém byl ubytovaný, a telefonoval zrovna, když jsem měla službu.

Komunikovala jsem s hotelem a probírali jsme různé varianty tak dlouho, až to bylo k jeho spokojenosti. Druhý den volal opět s problémem se stravou a problém řešila Alena. Byla ovšem tak vytočená, že mu jinými slovy řekla totéž co já. Pak to také klaplo a všichni se modlili, aby už byl klid. Byl, do jeho návratu.

Drzé ženské, které umí

Tentokrát se odhodlal a přišel osobně, aby si promluvil s těmi drzými ženskými. Samozřejmě že u toho byl náš vedoucí. Alena se docela viditelně klepala strachy. O to větší bylo naše překvapení, když začal rozebírat celou situaci. Jak mu díky mé i Alenině reakci došlo, jak se chová k lidem okolo, a zastyděl se.

Byl mile překvapen

Navíc mu v hotelu vycházeli také maximálně vstříc, protože nechtěli, aby byli další klienti svědky problémů. Takže na tom vydělal. Byl také podle jeho řeči mile překvapen, že přestože jsme obě s Alenou daly najevo, že nás obtěžuje neustálými problémy, přesto jsme situaci dokázaly vyřešit.

K jeho spokojenosti. A nám oběma konečně bylo nad vší pochybnost jasné, že můžeme být samy sebou, protože dokážeme vybruslit i z nepříjemné situace a nemusíme spolu soupeřit. Po čase jsme se spolu začaly víc bavit, a dokonce se z nás staly kamarádky.

Když si někdy odpoledne vyrazíme na kávu, tak se k této době vracíme. A musíme se smát nad svou tehdejší pošetilostí. Vždyť jsme si zbytečně otrávily mnoho dnů, místo abychom se v klidu domluvily.

Hanka P., 53 let, Kroměříž

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden