Můj kousek štěstí

Z vyprávění staré paní

Z vyprávění staré paní

Když moje sousedka ovdověla, často jsem za ní zašla a pomohla jí s nákupem nebo úklidem. Pak jsme si u kafíčka povídala a ona vzpomínala na svůj život. Jednou mi vyprávěla i tento příběh.

Když byla paní Alice mladá, byla prý moc hezká a mladíci se za ní jen otáčeli, mohla si vybírat. Ale ona se zamilovala do nepravého. Byl to světácký syn menšího továrníka, který to se ženami uměl, a tak není divu, že si získal i její srdce. Ostatní děvčata jí ho pochopitelně záviděla. Brzy byla svatba a Alice se nastěhovala do jejich vily. Zpočátku to bylo hezké manželství, nouzí netrpěli a ona si malovala si, jaký budou mít krásný život, a už se těšila, až přijdou děti. Přišlo jí to naprosto přirozené. Ovšem ne už tak jejímu manželovi. Docela brzy se své ženy nabažil a stále častěji chodil do společnosti bez ní a také býval pryč přes noc nebo i několik dní. Alice zůstávala ve vile sama a jedinou útěchou jí byl manželův otec. Ten ji měl rád, ale se synem si rady nevěděl. Často si spolu povídali a on se snažil rozehnat její smutek. Jenže to nešlo, a když se později Alice dozvěděla, že její muž rozhazuje obrovské peníze za večírky s pitím a kartami, a dokonce se netají s lehkými ženštinami, došla jí trpělivost. V té době sice rozvod nebyl moc obvyklý, ale nakonec se domluvili, že to celé byl jen omyl a že se nechají rozvést. Starému pánovi to bylo líto, snacha mu přirostla k srdci a viděl, jak se k ní jeho syn chová. Snažil se Alici přemluvit, ať si to ještě rozmyslí, snažil se i domlouvat svému synovi, ale všechno bylo marné. Alici to sice bylo také moc líto, ale měla svou hrdost. Rozvod proběhl v tichosti, děti neměli a majetek zůstal jemu, ona nic nechtěla.

Alice se vrátila do rodného městečka k rodičům. Bylo to sice těžké, protože všichni věděli, že byla vdaná a teď se rozvedla, na malém městě se tyhle zprávy šířily rychlostí blesku. Ale rodiče ji podpořili a drby pomalu utichly. Navíc přišla válka, a tak měl každý úplně jiné starosti. Po jejím skončení se Alice znovu zamilovala, a tentokrát už do toho pravého. Prožili spolu spolu skoro šedesát let, než její muž zemřel. Vzali se tedy a brzy se jim narodily dvě děti. Jednou, bylo to někdy začátkem 60. let, šla Alice s dětmi na procházku. Holčičku vedla za ruku a chlapečka vezla v kočárku, když nejednou proti ní šel starý shrbený pán. Málem ho nepoznala, ale on ji ano. Byl to otec jejího bývalého manžela. Chvilku se s ní zastavil a povídali si. Továrnu mu dávno sebrali, syn utekl do zahraničí a on zůstal sám a chudý. Když uviděl její děti, slzy mu vstoupily do očí. Uvědomil si, o co kvůli synovi přišel. Teď mohl být dědečkem, ale nezůstalo mu vůbec nic. Alice mu nabízela, ať se někdy zastaví, ale on jen zavrtěl hlavou a popřál jí i dětem hodně štěstí. Pak se otočila smutně odcházel Od té doby už ho nikdy neviděla.

Lucie (53), Praha

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden