Moje chvilka pohody

Za krásami Tuniska

Teplé moře, výlet do pouště i rušný život na tržišti

Tato země na severu Afriky má co nabídnout. Jak milovníkům koupání, tak nadšencům pro historii a exotiku. Lidé se sem rádi vracejí. Určitě stojí za to si zdejší klima i atmosféru v klidu vychutnat.

Tunis, hlavní město Tuniska, má velké historické centrum i velká moderní předměstí s mezinárodním přístavem. Ujít si nenechte Olivovníkovou mešitu z 8. století nebo Muzeum Bardo s památkami starých Římanů.

V úzkých uličkách, velmi často zastřešených, najdete krámky i kavárničky. Samostatnou kapitolou jsou souky, tržiště rozdělená podle různých oborů nebo sortimentu. Hlavní a nejznámější třída města Avenue Habib Bourguiba je 1,5 kilometru dlouhá, velmi široká a je centrem místního života.

Je zde úplně vše – stovky krámků, luxusní obchody i kavárny se zahrádkami. Kdysi slavné Kartágo je jedním ze severních předměstí Tunisu a uvidíte tu archeologické vykopávky a ruiny antického města.

Další místa k navštívení

Ain Draham leží ve výšce 800 metrů a je křižovatkou turistických cest, po nichž se dá dojít k Průsmyku větrů, průsmyku Ruines nebo k jezeru Béri. Bulla Regia nabízí rozsáhlé starověké zbytky města, ruiny termálních lázní, divadla a asi deset podzemních obydlí s mozaikami.

Další archeologický šperk Tuniska je Maktar má zachovalé římské horké lázně a mnoho dalších římských a byzantských památek.

Pro milovníky pláží

V letovisku Gammarth je hodně moderních hotelů. Jedno z hlavních letovisek je Hammamet. Příjemné letovisko Nabeul, známé svou keramikou, najdete na východním pobřeží poloostrova Cap Bon.

Lázně Zarziz jsou lázně jsou spojené s ostrovem Djerba římskou cestou. V okolí je dost pláží i hotelů. Nejvyhledávanější tuniskou rekreační lokalitou je však ostrov Džerba. Na severním pobřeží objevíte zajímavé pláže.

Výlet do pouště

V městě Gabes ve středověku končily karavany přicházející z Afriky. Vede odsud silnice k oázám Kebili a Tozeur u slaného jezera Chott el Jerid. Medenine bývalo důležitou křižovatkou karavanních cest.

Zdejší obydlí, nazývaná "ghorf" jsou jednoduché komory z hlíny a palmového dřeva nalepené na sebe do výšky několika poschodí, do kterých se musí po úzkých schůdkách. Výchozím místem pro výlety do Sahary je Douz. Relativně velké městečko s rušným čtvrtečním trhem, na který přicházejí lidé z okolí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden