Můj čas na kafíčko

Za památnými stromy

Máte rádi léčivou energii stromů? Staleté stromy si vytrpí své, než mohou majestátně vyrůst až k modré obloze. Musí přežít války, bouře, mrazy, vedra. Proto se těší velké úctě. Pojďte se s námi vydat za těmi nejkrásnějšími.

Střední Čechy

Lidická hrušeň

Hrušeň byla svědkem zkázy Lidic 10. června 1942 a masakru jejích obyvatel a jako jediný ovocný strom přežila i výbuchy při ničení zdejších chalup. Tlaková vlna z exploze kostela jí zlomila korunu (což je na stromu patrné dodnes), takže ji demoliční čety pokládaly za mrtvou, proto to, že rostla dál, pokládali tvůrci Památníku Lidice za symbol jejich zmrtvýchvstání.

I tak však jde o velmi úhledný strom! V červenci 2007 byla hrušeň oficiálně vyhlášena jako památný strom České republiky, tehdy měřila na výšku 9,5 metru a obvod kmene činil 162 cm. Za vidění jistě stojí i Růžový sad, památník dětským obětem války a další dojemné objekty a sousoší.

Východní Čechy

Svídnická borovice

Borovice zdobí kraj u obce Svídnice u Kostelce nad Orlicí nad úvozem silnice do Chocně. Je vysoká 17 m, její větve zdobně čnějí do šíře 14 m a kuželovitá koruna zakrývá plochu cca 250 m²! Podle jedné z pověstí za křižáckých válek odjel místní rytíř od manželky a syna bojovat do Svaté země proti bezvěrcům.

Když se po čase vracel domů, přivezl s sebou na památku své pouti semeno jehličnatého stromu. Z něj vyrostla statná borovice, kterou po rytíři chránil i jeho syn a vnuk. Jiná pověst uvádí, že až strom zcela uschne, nastane konec světa. Podle jiné verze „pouze“ zanikne chudák blízké město Kostelec. Tak pozor!

Jižní Čechy

Lípa Kapucínka

Roku 1994 byly oficiálně prohlášeny památnými dvě nejstarší lípy velkolisté, obě ve Zlaté Koruně asi tři kilometry severně od Českého Krumlova. Zatímco ale ta největší, Cisterciácká lípa na návsi, už připomíná trosku, 400 let stará lípa Kapucínka u kaple Andělů strážných v areálu zlatokorunského kláštera je zcela zdravá a s původní korunou.

Dosahuje výšky 31 metrů a obvodu kmene 489 cm. Její název je odvozen od tvaru kapuce, do kterého jsou stočeny některé listy. Botanikové mají na původ těchto útvarů jiný názor a označují je jako listy kornoutovité, dědičný znak lípy velkolisté (Variety cucullata). Okolí, vlastně poloostrov obkroužený Vltavou, je jedním slovem nádherné!

Jižní Morava

Sekvojovec v Chabaních

Památný strom v osadě Chabaně blízko Břestku leží na úpatí Chřibů asi 7 km západně od Starého Města a jedná se o nejtlustší sekvojovec v České republice a údajně i v Evropě. Byl vysazen patrně hrabětem Zikmundem II. Berchtoldem počátkem 70. let 19. století, jako jeden ze tří a do současnosti přežil jen on.

Neměl to lehké! V zimě roku 1929 mu umrzl vrchol, v roce 1972 byl zasažen bleskem, kmen v celé délce podélně praskl a vrchol uschl. Prasklina byla částečně vyzděna, strom zregeneroval a nasadil čtyři nové vrcholy, z nichž největší o výšce 8 metrů nahradil původní vrchol. Prostě strom hrdina.

Severní Morava

Jedle v Řečici

Jedle v Řečici byla vyhlášena památným stromem v r. 1972. Jde o chráněný památný strom v beskydském tzv. Masarykově údolí, na břehu říčky Řečice v katastru obce Staré Hamry. Obvod jejího kmene je 387 cm, výška 38 m a její stáří je odhadováno na 150 až 200 let. Se svými chocholovitě rozmístěnými prořídlými větvemi vyhlíží jako svérázná májka.

Výhodou pro výletníka je, že se nachází hned u turistické modré trasy na cestě k východnímu cípu severní části vodní nádrže Šance, v čistém přírodním prostředí. Pohled z hráze do údolí „zkrocené“ řeky Ostravice stojí za to.

Západní Čechy

Dub na Novině

Roste na okraji pastviny u příjezdové cesty do vsi Novina ve Slavkovském lese, asi 1,5 kilometru jižně od Sokolova. Solitérní dub letní (Quercus robur) má měřený obvod 409 cm, vysoký je 21,5 m. V době vyhlášení památným stromem bylo jeho stáří odhadováno na 200 let. Roste v nadmořské výšce nad 600 m, což je u velkých dubů hodně vzácné.

Je ohrazen, aby jej nepoškozoval pasoucí se dobytek. Za památný byl vyhlášen roku 2001 pro svůj vzrůst s rovným kmenem a širokou korunou, jako esteticky zajímavý strom a krajinná dominanta. Sama ves je spíš osadou a její historické chalupy skýtají pěkný pohled.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden