Můj čas na kafíčko

Za svoji životní roli dostal Pavel Kříž ve škole trojku z chování!

Můj čas na kafíčko

Postupně svedl Borůvku, Jeskyňku, Píšťalku, Popelku, Veverku a Zlatou rybku.

Svůj druhý domov našel herec Pavel Kříž (59) v Kanadě. Našel tam vlastně i své druhé životní poslání. U nás se stal oblíbeným hercem, za oceánem zase psychoterapeutem.  

Málokomu se v životě podaří splnit si hned dva cíle, které jsou zdánlivě v rozporu. Možná nevíte, že stejně jako herectví lákala „básníka“ Pavla Kříže také medicína. Hraní se věnoval už v dětském věku a dařilo se mu to v souboru Divadla na provázku. Táhlo ho to ale k tomu, nosit bílý plášť. Chtěl studovat medicínu. Motivovala ho hlavně touha pomáhat lidem. Na gymnázium se ale z politických důvodů nedostal. Absolvoval studia na pražské konzervatoři a ještě během nich se mu podařilo stát se hvězdou – a zanedlouho také doktorem, i když nejprve jenom na plátně!

Začalo to Borůvkou

Film, který Pavlovi od základů změnil život, se jmenoval Jak svět přichází o básníky. Natočil ho režisér Dušan Klein (78), se kterým herce spojuje i společná židovská víra. Hlavní role v Básnících přitom měla původně hrát úplně jiná dvojice mladých herců, než Pavel Kříž a David Matásek (57). Vážnými kandidáty byli Lukáš Vaculík (58) a Ondřej Vetchý (58). Ti se nakonec v celé sérii rovněž objevili. U Pavla a Davida bylo výhodou, že se znali z „civilu“ a byli opravdu kamarády. První filmovou láskou věčného básníka Štěpána Šafránka se stala

Zbývá vám 83% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden