Můj čas na kafíčko

Za zdravím běžte do lesa

Nejen, že se projdete a nadýcháte čistého vzduchu, ale můžete procházku spojit se sbíráním mladých smrkových a borových větviček. Proč? Pomohou vám proti kašli!

Budete potřebovat: výhonky ze smrkových nebo borovicových větviček (jemné a mladé, do 10 cm), třtinový cukr, chemicky neošetřené citrony, vyvařená zavařovací sklenice – množství a velikost dle potřeby, celofán, gumička, pláténko nebo jemný cedník, láhev na uskladnění hotového sirupu. Výhonky propláchneme a začneme je vrstvit do sklenice.
Tvoříme zhruba 3 cm vysokou vrstvu, tu posypeme cukrem. Na cukr položíme omytá kolečka citrónu (i s kůrou). Tak pokračujeme, dokud nezaplníme celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Horní vrstvu cukru můžeme také dle potřeby ještě dosypat v průběhu louhování sirupu.
Uvidíte sami, jak se cukr bude postupně rozpouštět.

Hrdlo sklenice přetáhneme folií, zavážeme a na slunném místě necháme stát 2–3 týdny, nebo dokud se nevytvoří hustá tmavá šťáva. Hotový sirup by měl mít příjemnou chuť a tmavou barvu.
Po vyluhování ho scedíme přes cedník nebo lépe přes plátýnko a uložíme do chladu. Pro dospělé ho lze zakonzervovat lžičkou silného alkoholu.Při nachlazení podáváme u dospělých jednu lžíci třikrát denně, u dětí jednu lžičku stejně často. Dá se také vmíchávat do čaje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden