Můj čas na kafíčko

Zabijačkový guláš

Suroviny na 6 porcí:

1 kg vepřové plece

2 vepřová srdce

200 g vepřových jater

3 polévkové lžíce sádla

50 g uzeného špeku

4 větší cibule

2 čajové lžičky sladké papriky

2 čajové lžičky gulášového koření

2 čajové lžičky pálivé papriky

1 čajová lžička drceného kmínu

3 stroužky česneku

0,75 litru vývaru

2 čajové lžičky soli

2 špetky majoránky

2 krajíce chleba i s kůrkou

Postup:

Do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru a necháme je v tom pěkně vykoupat. Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec. Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.

Vepřovou plec a srdce nakrájíme na větší kostky. Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a rovněž nakrájíme. Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli. Cibuli smažíme tak dlouho, až cibule téměř skaramelizuje, má zlatavou barvu.

A to je vhodný moment, aby se přidalo všechno maso s výjimkou jater. Maso ze všech stran krásně opečeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření.

Zamícháme a podlijeme vývarem. Přiklopíme a necháme dusit. Občas promícháme. Asi po hodině k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř. Necháme provařit asi 20 minut.

Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali do hladka. Guláš ještě necháme povařit dalších 20 minut, až je maso krásně měkké. Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme. Podává s kolečky cibule a čerstvým chlebem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden