Můj čas na kafíčko

Zabiják vaší ložnice

Mohou být vztahy, které už nespojuje divoká vášeň, dál stejně spokojené? A jak dlouho může fungovat partnerství, kde vymizela chemie a touha jednoho po druhém?

Velké množství dvojic vedle sebe začne žít jako sourozenci nebo přátelé a přestanou vidět jeden druhého jako zdroj své touhy a potěšení. Když partnerský žár ochladne a nikdo se ho nesnaží zapálit, těžko se tak pak podaří o pár let později.

To potvrzují i manželé, kteří spolu nemají sex už více než deset let. „Jsme zvyklí vídat se nazí, když se převlékáme, ale kdyby mi muž zase začal dělat návrhy, přišlo by mi to spíš už jako incest s bratrem než jako vzrušující povyražení,“ přiznávají ženy často.

Nezájem, únava, a co víc, ještě i lenost

Častým důvodem k ukončení milostného života bývají zdravotní obtíže. Podle nedávné studie 15–20 % dlouholetých párů nad padesát let spolu spí méně než šestkrát do roka, 5 % pak už nikdy.

Některé ženy po přechodu ztrácí o erotické sblížení s mužem zájem. Muži v tomto věku zase bývají často unavení z práce, a na milostné dovádění jsou už navíc i poněkud líní. Přesto se zmrazený milostný život může ještě obnovit, ale bývá to složitější.

Štěstí i bez velkých vášní?

Když děti odejdou z domova a manželé se ocitnou spolu sami, spousta párů doufá ve zlepšení milostného života. Muži bývají někdy tak vyčerpaní z práce, že doma už chtějí jen odpočívat. Ženy zase bývají přetížené z péče o domácnost, že na nic jiného už nemají náladu.

Pokud se v páru oba shodnou na nízké frekvenci milování, pak je všechno v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy jeden chce, a druhý už zájem nemá. Důležité je o všem si promluvit. Platí ale, že i bez velkých vášní spolu můžete být šťastní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden