Moje chvilka pohody

Začněte sezónu v Lednici

V dubnu se otevírají dveře našich hradů a zámků. Pravou lahůdkou mezi nimi je Lednicko-Valtický areál. Rezervujte si na něj raději celý víkend, abyste si ho mohli pořádně vychutnat.

Na počátku 13. století tu stála jen malá gotická tvrz, kterou koupili páni z Lichtenštejna a později ji nahradili renesančním zámkem. Ten na sklonku 17.století zbourali a vybudovali zde barokní sídlo s rozlehlou zahradou a jízdárnou.

Do dnešní novogotické podoby byl zámek Lednice přestavěn na reprezentační letní sídlo. Pro pořádání velkolepých setkání evropské šlechty sloužily reprezentační sály v přízemí, které jsou vybaveny vyřezávanými stropy, dřevěným obložením stěn a vybraným mobiliářem.

Už tehdy návštěvníci také obdivovali umělou barokní krápníkovou jeskyni Grothu,.vytvořenou v mohutném zámeckém sklepení.

Vyberte si prohlídkový okruh

Na zámku vám nabídnou hned několik prohlídkových okruhů. Uvidíte reprezentační sály, kde se konaly společenské akce, plesy a bály, soukromé knížecí apartmány, dětské pokoje princů a princezen a Muzeum loutek Milana Knížáka.

Podíváte se i do krápníková jeskyně s výstavou strašidel. Samostatnou kapitolou je rozlehlý zámecký park, jeden z největších v Evropě, ve kterém najdete palmový skleník, benátskou kašnu, římský akvadukt, čínský pavilon, Minaret nebo romantický zámeček z roku 1817 (Apollonův chrám), který dnes slouží jako vyhlídková terasa.

Najdete tu i umělou romantickou zříceninu Janohrad. Byl vybudován u lovecké obory, na místě obtékaném ze tří stran řekou Dyjí a sloužil jako lovecký zámeček. Po honech se zde konaly bohaté hostiny, na nichž se vyhlašoval král honu.

Tyhle zážitky si nenechte ujít

Už staří Lichtenštejnové se vozili na lodích lednickým zámeckým areálem. Vyzkoušejte to jako oni Zámeckým parníkem poplujete k rozhledně Minaret a dále tajemnými meandry Staré Dyje až k Janovu Hradu.

Plavby jsou doprovázené výkladem o historii a zajímavostech bývalého lichtenštejnského panství. Po zámecké zahradě se můžete projet i v kočárech nebo koňským povozem. Ujít byste si neměli nechat ani představení Společnosti na ochranu dravých ptáků.

Na  vlastní oči uvidíte střemhlavý útok sokola, jestřába, nebo majestátního orla bělohlavého s dvouapůlmetrovým rozpětím křídel. Můžete si také sami dravce zavolat na ruku nebo se s ním vyfotografovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden