Můj kousek štěstí

Zacvičte s bolavými rameny, odvděčí se!

Nenechávejte svá ramena holá v průvanu. Především klimatizace je prevít

Bájný Atlas nesl na ramenou celý svět. My sice nosíme břemena mnohem lehčí, přesto nás ramena často bolí.

Bolesti ramen jsou třetí nejčastější, které nás trápí. Nesvědčí jim ani přetěžování, jako je nošení těžkých břemen apod., ale ani opačný stav, tedy nedostatek pohybu.

Namáhání i nemoci

Velký ramenní kloub je poměrně komplikovaný a dokáže provádět největší rozsah pohybů, proto tak často dochází k jeho vykloubení. Ale to už je extrémní případ. Obvykle ramena bolí z prozaičtějších příčin.

Přetěžování při sportu nebo během nějaké jednostranné pracovní činnosti, špatná pozice při dlouhodobém sezení apod. mají vliv nejen na záda, ale i ramenní svaly, které pak zatuhnou – a bolest je tu.

Bolest ramen se může projevit i jako důsledek dlouhodobého stresu. A to nemluvíme o onemocněních, jako je zánět šlach, artróza či revmatoidní artritida, která se také často v ramenou usadí.

Tři cviky pro prevenci

Pokud vás ramena bolí jen občas, je dobré začít s tím něco dělat, dokud můžete sami. Není to nic složitého, stačí je začít protahovat.

Jednoduchý protahovací cvik pomůže jednak zmírnit bolest a jednak předcházet případným budoucím problémům. A zvládne ho úplně každý. Každý cvik provádějte ve stoji a opakujte 10×.

První cvik: Postavte se zpříma, nadechněte se a zvedněte obě ramena trochu vzhůru. V této poloze vydržte 5 sekund, vydechněte a uvolněte se.

Druhý cvik: Stáhněte lopatky dozadu a k sobě. Vydržte v této poloze pět sekund, pak se uvolněte. Cvik třetí: Stáhněte lopatky pro změnu dolů, vydržte 5 sekund a uvolněte.

Když je rameno ztuhlé

V případě ztuhlosti a bolesti ramene je lepší navštívit lékaře, který vám zřejmě předepíše kromě léků i rehabilitační cvičení. Pokud vás problém nelimituje zase až tolik, zkuste nejdřív pár cviků na uvolnění ramene doma. Třeba tento:

Protažení přední strany

Cvik provádějte pomalu a plynule. Lehněte si na břicho. Ruku, která vás bolí, ohněte v lokti a hřbetem dlaně si ji položte na záda. Lopatky se snažte co nejvíce stáhnout k zádům a loket co nejníže k podložce. S nádechem mírně tlačte loktem směrem nahoru, s výdechem povolte a loket nechte opět klesnout co nejníže k podložce. Zopakujte 4×.

Zkuste automasáž

Bolavému rameni uleví i masáž. Pokud nemáte po ruce nikoho, kdo by vám pomohl, zvládnete to i sami. Nejdřív si rychlým třením dlaněmi o sebe pořádně nahřejte ruce.

Jakmile budou dostatečně teplé, položte levou dlaň na pravé rameno (nebo pravou na levé) a jemnými krouživými pohyby jej masírujte. Můžete pokračovat i do oblasti krční páteře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden