Můj kousek štěstí

Záděry jsou velmi nepříjemná malá zranění

V době jara a léta se často věnujeme zahradě, záhonkům, sportu a kempování a i u těch méně náchylných se přeci jen častěji mohou na rukách objevit záděry.

Záděry se také často objevují u žen, které jsou často v kontaktu s vodou, ale i u těch, kteří si koušou nehty. Jsou to sice jen drobná zranění, která jsou však snadnou vstupní branou infekce a vstupu plísní. Často o nich ani nevíme, ale snadno si je připomeneme při mnoha běžných úkonech jako je česání, listování novinami, ale také třeba při oblékání, když o ně zavadíme. Trápí-li vás drobné ranky a nevíte, jak se jich rychle, vyzkoušejte naše doporučení.


  1. Neodtrhávejte ani neukusujte kousky kůže, platí především pro ty, kteří bývají netrpěliví či nervózní. Pomožte si třeba tím, že budete mít v kapse kapesník či malý hadřík, do kterého vždy vložíte postižený prst. Rychleji nutkání trhání zaschlé kůžičky ustoupí.

  2. Natrženou volně zející kůžičku, co nejdříve od zjištění zastřihněte. Noste tedy stále u sebe manikúru. Po šetrném odstřižení ranky dezinfikujte a následně ošetřete krémem.

  3. Velké záděry na noc překrývejte náplastí či malým obvazem s hojivou mastí. Dojde tak k léčebnému procesu a zabráníte tak i větším zatržení o pyžamo či ložní prádlo, ale také zabráníte či odtrhávání kůže ze spaní.

  4. Ruce či jen postižená místa namáčejte v teplé vodě s přísadou koupelového oleje před každou manikúrou, a to zhruba po dobu 10-15 minut.

  5. Pravidelně zvlhčujte okolí nehtů, nejlépe teplým balzámem na ruce, a to několikrát denně. Udržíme tak pokožku stále vláčnou a předejdeme vzniku záděrám.


Tipy na závěr: Okolí našich nehtů posílíme snadno dostupnými prostředky jako je olivový či slunečnicový olej, který běžně užíváme v kuchyni na vaření. Mezi nejvhodnější prostředky, jejichž užitím předejdeme vzniku záděr je měsíčkový krém, který je běžně dostupný v lékárnách a vybraných drogeriích.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden