Moje chvilka pohody

Zahrada nikdy nespí

I když to tak možná na první pohled nevypadá, zahrada odpočívá jen částečně. A zahradník, ten spát už nesmí vůbec.

V lednu teplota vzduchu i půdy neustále klesá a půda tak promrzá stále do větší hloubky. Zvláště nebezpečné je pro rostliny, pokud přijde poměrně teplý leden po studeném prosinci. Sníh a námraza jsou nebezpečné pro stálezelené rostliny. A to jak jehličnaté, tak listnaté. Námrazu i sníh z nich proto odstraňujte.

1 Chraňte kmeny a silnější větve před osluněním. V lednu u se opět délka slunečního svitu začíná prodlužovat, a proto je ochrana větví a kmenů důležitá.

2 Je třeba odstranit suché a poškozené větve a také planě rašící výhony vyrážející z podnoží. V žádném případě však tento měsíc neřežte rostliny stálezelené a ty dřeviny, které kvetou časně zjara, například magnolií, zlatice nebo dřín.

3 Zaměřte na odumřelou druhotnou kůru stromů, která je na vnější straně kmene. Mohou být totiž pod ní ukryty kokony škůdců a výtrusy hub. Nejlepším způsobem, jak se jí zbavit, je ji seškrábnout speciální škrabkou k tomu určenou, a hned poté kůru spálit.

4 V bezmrazých dnech začněte s průklestem u okrasných dřevin i u drobného ovoce a pak také u starších jádrovin. Nejčasnější prací je nařezání kvalitních zdravých roubů jádrovin a peckovin, popřípadě řízků drobného ovoce pro zakořenění na jaře. Rány vzniklé řezem nebo mrazem zatřete štěpařským voskem.

5 Přikrývku z chvojí či listí kontrolujte i nad špenátem, pórem nebo černým kořenem, pokud není dostatečná přikrývka sněhová. Pokud jsou ale v některých lednových dnech vyšší teploty, odstraňte rostlinám chvojí, aby se nezapařily. Vraťte ji zpět, až bude opět chladněji.

6 Zmlazujte příliš vzrostlé živé ploty, dobře vedené sestříhněte. Při nedostatku sněhu a není-li zmrzlá půda, zalijeme okrasné stálezelené keře, jehličnany i listnáče.

7 Měsíc leden je ideální dobou pro výsadbu trvalek do venkovních truhlíků. Semena totiž musejí projít mrazem, aby mohla vyklíčit

8 Je ideální čas na to brousit zahradní nářadí, potírat je olejem, nakupovat nové rýče, motyky, hrábě a další vybavení. Ukliďte si zahradní domek, vyčistit nářadí a zkontrolovat sekačku na trávu.

9 Vyčistěte a vydezinfikujte květináče pro pěstování zeleniny a bylinek. Na novou sezónu si připravte skleník a pařeniště.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden