Moje chvilka pohody

Zahrada v červenci

Červenec je měsícem přihnojování. Ovšem i další práce je tu víc než dost. Pro zahradu je to beze sporu nejkrásnější měsíc v roce. Tak si ho užívejte.

Růže v červenci hnojte naposledy, aby nové výhony stihly do zimy dostatečně vyzrát, jinak by jim hrozilo vymrznutí. U keřů můžete zahájit řezání zelených řízků pro množení.

Pro lepší uchycení v množárně lze omočit čerstvý řízek v růstovém stimulátoru. Řízky poté ihned zapíchněte do množárny. Množit lze klanopražku, cesmínu, ptačí zob, opadavé druhy dříšťálu, makluru anebo amgnolie. A co ještě?

1. U letniček odstraňujte odkvetlá květenství, aby se rostliny nevysilovaly zbytečně tvorbou semen a nasazovaly na další květy.

2. Vřesovištní a rašeliništní rostliny nesmíte nechat zaschnout. V období sucha budou potřebovat velké množství zálivky. Zalévejte odraženou, v žádném případě ne studenou vodou. Rostliny by utrpěly šok.

3. Trávník sečte pravidelně, vždy jakmile dosáhne 10 – 15 cm. Posekanou trávu ihned odstraňte. Trávník pak můžete zalít hnojivovou zálivkou. Stále ještě lze trávník i dosévat na uvolněnou plochu, ale vždy je poté nutné zabezpečit dostatečné pravidelné a opatrně aplikované kropení.

4. V červenci mohou být již všechny raně kvetoucí cibuloviny vyjmuty ze země, neboť již zatáhly. Jejich cibule nechte oschnout na vzdušném místě. Tulipány vyjměte každým druhým rokem, narcisy ponechte na jednom místě i několik let.

5. Přepichujte dvouletky z červnových výsevů a vysévejte semena cibulových květin. Pnoucí růže rozmnožujte bylinnými řízky. Odkvetlé květy odřezávejte i se stonkem, podpoříte tak tvorbu nových květních pupenů.

6. Sklízejte angrešt, rybíz, maliny, borůvky, meruňky, broskve. A také pozdní odrůdy třešní, letní jablka a hrušky.

7. Denně sklízejte plody okurek nakládaček, které nenechte přerůstat, neboť by se omezila násada nových plodů. Pokračuje sklizeň karotky a zeleného hrášku. Sklízejte ozimný česnek a cibuli.

8. Rajčata otrhejte hned, jak začnou žloutnout. Plody se vybarví dodatečně, pokud je vystavíte na slunci. Ještě rychleji dozrávají v krabici spolu s letními jablky, jejichž vůně uvolňuje etylen.

9. V první polovině měsíce vysévejte hrášek, karotku, čekanku hlávkovou, rané odrůdy kadeřávku, květáku, kedlubny a sazenice pórku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden