Komerční sdělení
Můj čas na kafíčko
Zajímavá fakta o MMA, o kterých jste možná neměli tušení
Zajímavá fakta o MMA, o kterých jste možná neměli tušení

Smíšená bojová umění, dnes nejčastěji známá pod zkratkou MMA, v posledních letech značně nabrala na popularitě. Tento sport si každý rok po celém světě získává stále větší oblibu, a pokud jde o počet diváků, někde dokonce už i dominuje – přinejmenším v digitálním sektoru.

Například v českých luzích a hájích poráží často i fotbal a hokej, což je velká věc.

Kolem MMA navíc existuje spousta zajímavých faktů a my vám přinášíme výběr pěti nejlepších, o kterých jste pravděpodobně neměli tušení.
Bruce Lee jako otec MMA
Bruce Lee je mnohými považován za otce MMA, přestože kořeny tohoto sportu sahají mnohem dál do doby, kdy Bruce Lee ještě vůbec nebyl na světě. Tak proč ho vlastně lidé nazývají otcem MMA? Především proto, že byl jedním z prvních vizionářů, kteří zpopularizovali kombinování více bojových umění dohromady a neomezovali se pouze na jednu bojovou techniku.

Nelze zpochybnit skutečnost, že Bruce Lee a jeho filmy zpopularizovaly bojová umění a zatraktivnily je pro mnoho dětí, podobně jako ten sport teď v Česku popularizuje Jiří Procházka, který se stal šampiónem UFC.

Bez Leeho by se možná MMA vůbec po boku nejslavnější sportů současnosti ani neocitlo.
Důvodem, proč bojovníci bojují v oktagonu, je Chuck Norris
Bojový ring ve tvaru oktagonu, jak ho známe dnes, navrhl Jason Cusson, který si osmiúhelníkový tvar vybral díky filmu, který se jmenoval… ano, hádáte správně, „Osmiúhelník“.

Chuck Norris v hlavní roli ztvárnil bývalého kickboxera, který si dal za cíl eliminovat činnost teroristické skupiny. Film podle internetových recenzí dopadl průměrně a po zhlédnutí si na něj velmi pravděpodobně ani nevzpomenete. Cusson se k němu vyjádřil následovně: „Už si ani nepamatuju, jestli vlastně ve filmu byl nějaký oktagon.“ Jasonovi se prostě jenom líbil název filmu, který ho inspiroval k resuscitaci bojového ringu ve tvaru osmiúhelníku.
Původ sportu sahá až do starověkého Řecka
Množství věcí, které lze vysledovat až do starověkého Řecka, je ohromující.

Tato starověká civilizace stojí za vznikem filozofie, matematiky a literatury, uspořádala třeba první olympijské hry na světě a starověké hry v kostky, z nichž se vyvinuly dnes populární kasinové hry.

A zároveň je zodpovědná za prvopočátky MMA. Obdobou dnešního MMA byl pankrátion, který se jako sport stal součástí olympijských her v roce 648 př. n. l., což z něj dělá vůbec první MMA na světě.
MMA a UFC – je mezi tím nějaký rozdíl?
Lidé někdy tyto dvě zkratky zaměňují, a pokud jste nováčkem, může se vám zdát, že pojmy MMA a UFC označují různé sporty.

Samotným sportem je MMA, zatímco UFC (Ultimate Fighting Championship) je jedna z nejuznávanějších organizací věnujících se MMA na světě.

Jinými slovy, kdyby MMA byl fotbal, UFC by bylo Premier League. A stejně jako je tomu u různých fotbalových lig, i různé organizace MMA mívají různá pravidla – co je v jedné povoleno, může být v jiné zakázáno.
Jeden z nejcennějších pásů na světě
Co je UFC už víme, takže můžeme přejít k ikonickým pásům, které vítězové v titulových zápasech získávají. Příběh, který se za pásy skrývá, je ve skutečnosti zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát. V roce 2019 se totiž design i systém pásů změnil. Dříve byl s titulem šampióna spojen vždy nový pás, který si samozřejmě vítěz mohl ponechat navždy. Zjednodušeně řečeno, jeden sportovec mohl mít pásů více, což se stávalo celkem běžně.

Teď ale vítěz nezíská další pás, ale nový pás Legacy, který se při každé obhajobě titulu doplňuje o jeden drahokam.

Soutěž je díky tomu alespoň trochu udržitelná. Tato změna v systémů pásů navíc znamená, že hodnota opasku se mění podle toho, kolika prošel „vylepšeními“. Počáteční cena 4,75 kg těžkého pásu je přibližně osm miliónů korun.
Slova na závěr
S rostoucí mediální pozorností, které se MMA dostává, není divu, že celé odvětví rychle roste. Sport už rozdrtil i box a UFC úspěšně podniká světová turné se zajímavými show, které může sledovat úplně každý.

A v Česku nesmíme zapomenout na veleúspěšnou organizaci Oktagon MMA, které se podařilo dobýt i Německo.

Ať už si tedy rádi umažete ruce v ringu, nebo raději sledujete zápas z pohodlí domova, jistě se s námi nebudete přít, když řekneme, že MMA je jedním z nejrychleji se rozvíjejících sportů současnosti, které do tohoto světa vnesly svěží vítr.

Úvodní foto: Derrick Treadwell na Unsplash

Související články
Nedávno jsme vás informovali o tom, že společná hudební kariéra Evy Ševčíkové (53) a Václava Ševčíka (70) je u konce. Duo Eva a Vašek spolu přitom vystupovalo dlouhých 34 let. Nyní se ovšem ukázalo, že se rozešli nejenom pracovně, ale i jako manželé. Na konci července  se totiž rozvedli! Václav Ševčík v rozhovoru prozradil, co tomu […]
Můj kousek štěstí / 16.9.2024
Herečka ze seriálu Ulice podle mnoha lidí dráždí hada bosou nohou. Adéla Gondíková (50) se totiž v poslední době dost často naváží do manžela. Nedávno ho třeba nazvala pobudou a k fotce, kterou umístila na sociální sítě, umístila písničku „Průša je úchyl“. Jindy zase o Jiřím Langmajerovi (58) tvrdí, že je starý apod. Povídá se, […]
Zásnubní prstýnek nosí herečka Alice Bendová (50) ze seriálu Jedna rodina už skoro čtyři roky, ale k oltáři zatím nedošla. A svatba přitom měla být letos! Svatbu s mladším partnerem Michalem Topolem (38) plánovala Alice Bendová (50) na Kanárských ostrovech, kde vlastní apartmán. Měla se konat údajně loni v zimě, pak tento rok v létě. Nakonec ji ale zase odložila, […]
Moje šťastná hvězda / 16.9.2024
S rakovinou, která se jí vrátila, bojuje Anna Slováčková (28) jako lvice. Prognózy nejsou úplně růžové, přesto se nevzdává, což je podle mnohých jedna z cest k uzdravení. Zpěvačka navíc přiznala, že je zamilovaná. Jejím vyvoleným je baskytarista z její kapely Matěj Růžička. Dlouho se jen kamarádili, než zjistili, že k sobě cítí víc. „Chtěla bych stihnout svatbu,“ nechala […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz