Základní postup při výrobě mastí

Nutná filtrace

V lékárně si kupte čtvrt kilogramu žluté vazelíny. Potom si připravte přibližně 30 g sušené léčivky (vyzkoušejte třeba měsíček, kostival, diviznu, meduňku, mátu, heřmánek a další).

Vazelínu a bylinky vložte společně do vhodné nádoby, kterou umístíte do vodní lázně (to znamená, že nádobku s mastí dáte do větší nádoby naplněné vodou, ve které menší nádobka „plave“).
Potom všechno pomalu zahřívejte a důkladně, ale jemně promíchávejte. Tento proces by měl trvat asi dvě hodiny. Během této doby bylinky postupně zkřehnou. Následně musíte směs přefiltrovat.

Vždy je máte po ruce Navlékněte si rukavice, horkou směs z nádoby nalejte do plátěného pytlíčku a důkladně ji vymačkejte do nádoby právě přes toto plátýnko (tím se zbavíte pevných zbytků bylinek). Z nádoby mast okamžitě přelejte do jednotlivých kelímků, aby vám neztuhla. Kelímky různých velikostí koupíte v lékárně. Můžete také použít perfektně odmaštěné a vyčištěné kelímky z prázdných krémů. Skladujte hlavně v chladu, aby vydržely.

reklama
reklama

Komentáře