Můj kousek štěstí

Zalovte ve spíži pro kosmetiku v biokvalitě

I když začínaly naše prababičky den zatápěním v kamnech a nošením vody, přesto i ony se snažily dbát na svůj vzhled. Musely si však vystačit s tím, co bylo doma. Voňavé krémy a líčidla patřily dlouho k výsadám bohatých lidí.

Pro obyčejnou ženu platila za kosmetiku pouze ta domácí. Velkou její výhodou byl ale fakt, že je bez chemie. Klasickou přísadou všemožných receptur byla vejce. Obsahují celou řadu vitaminů, jsou zdrojem bílkovin a najdete v nich síru, železo, fosfor, zinek a selen.Bílek vypíná pleť a stahuje póry, dodáním dalších ingrediencí pak je možné docílit i dalších efektů. Tak třeba bílek ušlehaný s citronem zbavuje pleť mastnoty. Umíchaný s tvarohem zase pleť zklidňuje. Účinný je i žloutek – masky z něj vyživují.Obě části vejce pak babičky používaly na vlasy. Vejce je dobrou zbraní proti jejich lámavosti.

Sádlo na jizvy a strie

Další osvědčenou surovinou bylo pivo. Osvědčeně funguje na vlasy bez života. Po umytí stačí vlasy pivem propláchnout a poté smýt vlažnou vodou. Vlasy jsou po takovém kondicionéru lesklé a zvýrazní se jejich barva. Samozřejmě i pivo lze míchat s jinými surovinami. S vaječným žloutkem získáte například velmi účinnou masku na lámavé vlasy. Další významnou pomůckou bylo vepřové sádlo.Je podobné lidskému tuku, proto dobře proniká do kůže. Dokázalo dobře promastit suchou kůži, zjemňovalo a regenerovalo. Každý, kdo někdy léčil nějakou jizvu, jistě zná babskou radu, že jizva se dobře zhojí a vyhladí díky sádlu. Tím, že sádlo není parfémované, nedráždí citlivější kůži. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden