Můj kousek štěstí

Žampióny zkrotí alergii i cukrovku

Nejsou pouze vynikající pochoutkou, ale také výborný léčebný prostředek. Ačkoli to málokdo ví, jsou účinnou protilátkou proti civilizační chorobě jménem alergie.

Žampiony najdou uplatnění i při zmírnění projevů lupenky nebo při léčbě atopického ekzému.Obsahují campestrin, antibiotikum, které je neobyčejně účinné i proti tyfu. Dále antibiotickou látku agaritin a protinádorově působící agaridoxin. Pravidelná konzumace žampiónů vás tedy do určité míry chrání proti rakovině.Žampiony obsahují vysoké procento vitamínu B1 a B2, draslíku, fosforu, železa a kyseliny listové. Jsou bohaté na niacin, draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Pro svůj antidiabetický účinek se doporučují jako součást stravy pro diabetiky. Výrazně zlepšují průběh cukrovky. Houby obecně jsou vhodné pro obézní lidi, protože jsou syté, a pokud se nesmaží, mají jen velmi málo kalorií.

Jak na ně v kuchyni?

Když chcete pracovat se žampiony v syrovém stavu, je třeba použít jen žampion bílý a hned po nakrájení ho zakápnout citronovou šťávou.Jinak zhnědnou. Pokud potřebujete žampiony solit, tak až po podušení, v opačném případě vám pustí příliš mnoho vody a budou vysušené. Čistit čerstvé žampiony není třeba. Postačí, když je otřete. Pokud na nich najdete zbytky hlíny, tak je opláchněte pod tekoucí vodou a okamžitě usušte.Pokud tak neučiníte, žampiony nasáknou vodu do sebe, což se odrazí na chuti. Dnes je snadné vypěstovat si žampiony doma a neutrácet za ně peníze v obchodech. Vše potřebné pořídíte skoro v každém obchodě se zahradnickými potřebami.
Cena se pohybuje v rozmezí 100 až 300 korun. Podrobný návod vám poskytnou v zahradnictví nebo ho najdete přímo na obalu pěstebního substrátu. I přes pěstování hub doma si ale nenechte ujít procházku lesem, Je to balzám na duši a výborná fyzická aktivita.Možná ještě více než samotné houby prospěje vašemu zdraví. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden