Moje šťastná hvězda

Zánět hrtanu vyléčí bylinky

Ztráta hlasu, bolest v krku nebo suchý kašel. To jsou nejčastější příznaky zánětu hrtanu, který způsobují viry a následně i bakterie. Jak se nepříjemného onemocnění zbavit?

Onemocnění hrtanu neboli laryngitida postihuje všechny věkové skupiny. Čím je však člověk starší či trpí-li nějakou chronickou nemocí, tím je laryngitidou ohroženější.

V extrémních případech se z ní může vyvinout chronický zánět hrtanu, který vás může trápit dlouhé měsíce a bude se stále vracet. Proto je třeba léčit zánět včas. Především však musíte vědět, jak na to.

Čemu je třeba vyhnout?

Nezapomínejte na to, že chladné až ledové nápoje byste v případě, že vás bolí v krku nebo máte kašel, konzumovat rozhodně neměli. Krk to totiž dráždí a příznaky zánětu se tím zhoršují.

Stejně tak se vyhýbejte slanějším a kořeněným pokrmům. Jestliže máte doma zabudovanou klimatizaci, nepouštějte ji, rovněž dráždí hlasivky. Kdykoli půjdete ven a bude chladno nebo silný vítr, nezapomeňte si šálu. Krk je zapotřebí udržovat v teple.

Bylinné kloktadlo

Smíchejte 5 g listů šalvěje lékařské, 10 g listů máty peprné a 10 g květů měsíčku lékařského. Všechny bylinky nadrťte a promíchejte, dvě polévkové lžíce směsi přelijte 1 litrem vroucí vody. Odvar louhujte tak dlouho, dokud voda úplně nezchladne.

Následně sceďte a do tekutiny přidejte dvě lžíce kvalitního medu. Odvar kloktejte během celého dne, minimálně vždy ráno, odpoledne a večer. Kloktadlo užívejte po dobu čtyř dní.

Obklad ze slézu

Před spaním je dobré udělat si obklad ze slézu okrouhlolistého. Zhruba 25 g byliny zalijte litrem horké vody a do vývaru následně přidejte tolik ječné mouky, aby vznikla kašovitá směs. Připravte si šátek, na něj přiložte igelitový sáček a potřete ho směsí ze slézu.

Šátek si uvažte kolem krku a nechte obklad působit po celou noc. Obklad si však můžete udělat i ze směsi másla a rozdrcené natě ze sporýše lékařského. Směs v silné vrstvě naneste na krk a na noc opět přikryjte igelitovým sáčkem a zavažte plátýnkem. Do rána by měla bolest krku polevit a stejně tak by se vám měl vrátit i hlas.

Vyzkoušejte inhalaci

Do půl litru vroucí vody nasypejte dvě lžíce sušeného řepíku lékařského, pak ještě na plotně krátce povařte a následně hrnec s odvarem odstavte, přikryjte si hlavu ručníkem nebo utěrkou a deset minut inhalujte páru. Opakujte dvakrát denně. Nejúčinnější je inhalace ihned po probuzení.

Hřebíček místo žvýkačky

Je to přírodní, avšak velmi silné anestetikum a analgetikum. Dokáže lokálně tlumit bolest a rovněž zamezuje šíření bakterií v krku. V případě nutnosti cumlejte hřebíček pět až deset minut a pak vyplivněte. Účinek by se měl dostavit okamžitě.

Slepičí polévka

Možná jste dosud netušili, co dokáže takový obyčejný vývar. Látky v něm obsažené mají antibakteriální účinky a taktéž tlumí infekce horních cest dýchacích. Vývar však musí být slepičí nebo kuřecí a pořádně horký.

Černý čaj aspoň jednou denně

Při akutní bolesti a absenci jakýchkoli bylinek ve vaší domácnosti vás zachrání i silný černý čaj louhovaný alespoň čtyři až pět minut. Během pár minut bolest krku přejde.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden