Moje chvilka pohody

Zaostřeno na spánek

Víte, proč nemůžete za úplňku usnout nebo proč si nepamatujete sny? Spánek i snění jsou předmětem častého zkoumání vědců, kteří se snaží poodhalit tajemství našeho „nočního života“.

Některé vědecké studie tvrdí, že úplněk dokáže negativně ovlivnit nejen kvalitu našeho spánku, ale i usínání. Během úplňku a pár dní před ním se zvyšuje doba usínání v průměru o pět minut a zkracuje se doba spánku přibližně o dvacet minut.

Za co může měsíc

Příčinou je pokles hladiny melatoninu, což je hormon, který řídí cyklus den/noc. Pokud málo a nekvalitně spíte, zvyšuje se vám hladina hormonu ghrelinu, což způsobuje zvýšení chuti k jídlu. Po probuzení se tak budíte hladovější.

Pokud tedy zrovna zdoláváte dietu, nebo se snažíte udržet svou váhu, dbejte také na kvalitní odpočinek. Důvodem krátkého a nekvalitního spánku může být i nevhodná matrace nebo špatně zvolená velikost polštáře, které mají za příčinu časté probouzení v průběhu noci a nedostatečnou kvalitu spánku.

Jsou však lidé, kteří naopak spí příliš. Existuje totiž nemoc, která se jmenuje narkolepsie. Projevuje se náhlým a nekontrolovatelným usnutím v podstatě kdykoliv, třeba i během nejrůznějších činností nebo rozhovoru. Mozek totiž nedokáže regulovat cyklus spánku a bdění. Tato nemoc je dědičná.

V noci sní každý

Každý máme sny, jen si je nepamatujeme. Dokážeme si totiž vybavit asi jen 10 % snů. Nejčastěji víme, co se nám zdálo ihned po probuzení, poté sny postupně zapomeneme. Během snění totiž nedochází ke stejnému procesu ukládání vzpomínek jako v bdělém stavu.

Pamatujeme si tak většinou pouze sny, které byly silné či intenzivní a měly alespoň částečnou logickou skladbu. Na vině je střídání fází spánku. Zajímavé je, že i ti, co přišli o zrak až v průběhu života, mají sny v obrazech.

Lidé, kteří se slepí již narodili, nesní vizuálně, ale pomocí ostatních vjemů, jejich sny jsou tedy plné vůní, emocí, dotyků a zvuků. Sny mohou mít hlubší význam. To, že se nám někdy zdají na první pohled nesmysly, často dostává nový rozměr a význam, pokud si sen vyložíme ve snáři.

Některé významné prvky se ve snech opakují, jedná se často o symboly, které mají odlišný význam.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden