Zapečená rajčata plněná masem




Tato pochoutka je ideální jako lehká letní večeře pro celou rodinu. S naším podrobným postupem ji navíc hravě zvládnete.




Ingredience:

4 velká masitá rajčata

špetka třtinového cukru

mořská sůl a černý pepř

olivový olej

1 červená cibule

3 stroužky česneku, nasekané

200 g mletého hovězího masa

1 lžička mleté skořice

2 lžíce rajčatového protlaku

50 g rýže dlouhozrnné

100 ml kuřecího vývaru

4 lžíce nasekaného kopru

2 lžíce nasekané hladkolisté petržele

1 lžíce nasekané máty





Postup:

Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou, dejte pozor, abyste neprotrhli slupku. Dužinu nasekejte nadrobno a spolu se zachycenou šťávou dejte stranou do misky.

Vnitřky rajčat poprašte cukrem, zvláště naše, holandská a španělská potřebují zbavit nadměrné kyselosti a získají tím mírně karamelizovanou chuť. Osolte je a opepřete.


Ve velké pánvi nebo kastrolu opečte na olivovém oleji cibuli doměkka, po chvíli přidejte česnek.

Přidejte hovězí mleté maso a opečte ze všech stran tak, aby jednotlivé kousky masa byly pěkně oddělené, žádné slepené kusy.




Poté přidejte skořici, rajčatový protlak, rajčatovou dužinu se šťávou, po chvíli rýži a vývar. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne, cca 15–20 minut. Sundejte z ohně a po chvíli vmíchejte všechny bylinky a pečlivě promíchejte.




Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata naplňte masovou směsí, přiklopte seříznutými vršky a vyskládejte je do zapékací misky.

Povrch důkladně zakápněte olivovým olejem, podlijte trochou vody nebo vývarem, pečte přibližně 35 minut v předehřáté troubě. Podávejte jako chutný předkrm nebo klidně i jako lehkou večeři. Určitě si pochutnáte.




Tip redakce
Směsí můžete naplnit také velké masité papriky nebo cuketu ze zahrádky.























Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden