Zapečené lilky s mletým masem

Říká se jim musaka, a přestože jde o zapečené brambory, od těch našich se liší. 


Suroviny:


300 g mletého hovězího masa


2 cibule


špetka skořice 


2 stroužky česneku


2 dcl červného vína


1 plechovka rajčat


2 menší lilky


6 brambor


2 lžíce másla


1 lžička oregana


špetka římského kmínu


2 lžíce hladké mouky


1 dcl mléka


2 dcl smetany ke šlehání


špetka muškátového oříšku


3 lžíce parmazánu


sůl, pepř


Postup:


Osmahněte si cibuli. Přidejte maso, koření a česnek. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a podlijte vínem. Nechte 30 minut probublávat.


Předehřejte si troubu na 180 °C. Lilky nakrájejte na tenké plátky. Osolte je a opepřete a dejte je na 20 minut zapéct. Oškrábejte si brambory a rovněž je nakrájejte na plátky.


Do zapékací mísy vytřené máslem naskládejte vrstvu brambor, osolte ji a na ni vyskládejte masovou směs a lilky. Pokračujte, dokud nezaplníte celou mísu. Pečte 45 minut na 170  °C.


Rozehřejte si 2 lžíce másla a přidejte mouku. Zalijte studeným mlékem a smetanou a ochuťte trochou muškátového oříšku, přidejte parmazán a důkladně promíchejte. Po 45 minutách musaku omáčkou zalijte a pečte 20 minut na 180 °C.


Jak chutná nejlépe?


Ta pravá musaka se připravuje z jehněčího masa. Hovězí je ovšem levnější a rovněž chutnou alternativou. Musaku servírujte s bílým chlebem nebo řeckým salátem.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama