Moje chvilka pohody

Zapečené makarony se sýrem

Makarony se sýrem jsou oblíbeným jídlem z těstovin. Jsou velmi jednoduché na přípravu, ale chutnají znamenitě.

Suroviny na 6 porcí - 450 g makaronů - 100 g čedaru - 200 g eidamu - 2 lžíce polohrubé mouky - 3 snítky čerstvého tymiánu - 2 hrsti čerstvé nasekané petrželky - 5 lžic másla - 800 ml plnotučného mléka - 1 cibule - 2 stroužky česneku - 1 bobkový list - sůl, pepř

Postup

1. Těstoviny vařte v osolené vodě přibližně 7 minut. Sceďte je a vmíchejte do nich tři lžíce másla. Do hrnce s makarony nalijte mléko a přidejte česnek, bobkový list a tymián. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 5 minut. Pak odstavte.

2. Dvě lžíce másla rozpusťte na pánvi a přidejte mouku. Vymíchejte světlou jíšku a přidejte k ní asi tři lžíce mléka z hrnce. Prošlehejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.

3. Omáčku odstavte a vmíchejte do ní eidam, který nastrouháte najemno. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Osolte a opepřete.

4. Z hrnce s makarony odstraňte česnek a byliny a zalijte je omáčkou. Přidejte petrželku a promíchejte. Těstoviny nalijte do vymazaného pekáčku. Posypte nahrubo nastrouhaným čedarem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 35 minut, dokud povrch nezezlátne.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden