Moje sladké tajemství

Zapomeňte na stále se opakující hubnutí do plavek, ale zhubněte konečně dlouhodobě

Léto, stoupající venkovní teploty, vodní radovánky a s nimi spojený pobyt v plavkách. Období, které je strašákem snad pro každého, kdo není zcela spokojený se svou váhou. Ve snaze shodit nadbytečné kilogramy se tak mnohdy uchylujeme k drastickým a rychlým řešením. Je to správná cesta? Proč tedy musíme hubnout stále dokola?

Hubnutí do plavek se letos týká dvou třetin české populace, konkrétně 73 % žen a 62 % mužů. Většina si však váhu dlouhodobě neudrží, až 81 % z nich se proto k hubnutí uchyluje opakovaně. Popularitu tohoto trendu potvrdil nedávný průzkum agentury IPSOS realizovaný pro projekt Tloustneme.cz.

„Uvědomte si, že kila navíc k vám přišla postupně během několika měsíců, někdy i let, a vy se jich teď chcete zbavit během několika dní nebo týdnů. A čím začnete? Razantně omezíte jídelníček, ať už formou zaručené diety nebo vynecháním příloh a začnete se intenzivně hýbat,“ komentuje MUDr. Šrámková.

„Ačkoliv skutečně záleží na rovnováze mezi tím, kolik energie v jídle přijmete, a tím, kolik jí pak vydáte, je nutné připomenout, že se jedná o mnohem komplexnější záležitost. Navíc všechna zaručená rychlá řešení přinesou sice okamžitý výsledek, ale ten je dlouhodobě neudržitelný a většinou s sebou přináší i nepříjemný jo-jo efekt,“ dodává.

Hubnutí je mnohem složitější proces, než se na první pohled může zdát. Ač to nechceme slyšet, vše záleží na kombinaci faktorů, které se u každého člověka liší, a proto zkrátka stejný příjem kalorií a stejné cvičení mají na různé lidi rozdílný efekt.

Co bychom si také měli uvědomit je to, že všichni nestojíme na stejné startovní čáře. Velkou roli v hubnutí hraje i genetika a další faktory, jako je například věk, množství svalové hmoty, přidružená onemocnění atd. Neexistuje proto univerzální řešení pro všechny.

„K hubnutí přistupujte zodpovědně. Nadváha je totiž předstupeň obezity, která není jen estetickou záležitostí, ale jedná se o chronické onemocnění. Proto je nutné začít tento problém řešit včas a efektivně. Já určitě doporučuji se obrátit na lékaře, protože jen ti mají možnost pomoci vám komplexně a za využití moderních léčebných postupů.

Nastaví léčebný plán přímo na míru pro vás, tak aby fungoval, a hlavně fungoval dlouhodobě, nejen pár dnů a týdnů. Zajímavé informace k problematice nadváhy a obezity poskytuje web tloustneme.cz, kde můžete najít i přehled kontaktů na specializované lékaře po celé České republice, kteří vám s řešením nadváhy či obezity ochotně pomohou,“ dodává MUDr. Petra Šrámková, primářka OB kliniky Praha.

Každý, kdo se někdy pokoušel zhubnout, dobře ví, že hubnutí je obtížné, nicméně stejně náročné a možná i náročnější je si novou váhu udržet.

„Aby měla změna dlouhodobý efekt, je důležité i její načasování. Zeptejte se sami sebe, proč chcete zhubnout? Ať je to z důvodů zdravotních, společenských, estetických nebo kvůli celkové nespokojenosti, je důležité, aby šlo o vaši vlastní motivaci a důvody, nikoliv o tlak vašeho okolí,“ komentuje PhDr. Jitka Herlesová, Ph.D., psycholožka a psychoterapeutka z OB kliniky Prah.

Dodává: „A pak doporučuji, abyste na hubnutí nebyli sami. Je to psychicky náročné období a je fajn mít možnost konzultace, když se ručička váhy rozhodne stávkovat nebo se ubere špatným směrem. Děje se to všem, jen je důležité to nevzdat a pokračovat, takže odborné lékařské pomoci bych se rozhodně nebránila, ba naopak.“

O hubnutí do plavek ví své i populární český herec Martin Zounar. Zde je jeho řešení: „I já jsem si na sebe léta pletl bič a snažil se zvláště před létem vše zhubnout, bez ohledu na to, co svému tělu dělám. Hlavně aby to bylo rychle. A výsledek? Co vám budu povídat, kila šla dolů, ale jo-jo efekt na sebe nenechal dlouho čekat. A já mohl začít znova. Letos si to upřímně užívám.

S lékařem jsme našli cestu, která funguje, je dlouhodobá. Mé tělo i hlava jsou konečně spokojené a dávají mi to najevo třeba i tím, že se váha už skoro rok drží na stejné hodnotě, aniž bych musel držet přísné diety nebo hladovět. Zajděte na Tloustneme.cz, najděte si lékaře ve svém okolí a berte to letos jako začátek cesty, která s lékařem bude konečně efektivní a dlouhodobě udržitelná. A další léta a nejen ta, budou vaše.“

Tipem pro vyhledání informací k nadváze a obezitě je edukační portál Tloustneme.cz, na jehož vzniku se podílel tým českých lékařů.

Návštěvníci zde najdou nejen řadu zajímavých a užitečných informací souvisejících s obezitou, poutavé příběhy či originálně pojatou BMI kalkulačku, ale navíc nabízí přehled kontaktů na specializované lékaře po celé České republice, kteří s řešením nadváhy či obezity ochotně pomohou.

Data vycházejí z průzkumu realizovaného pro projekt Tloustneme.cz prostřednictvím IPSOS Instant Research na reprezentativním vzorku 1 000 respondentů v dubnu 2022.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden