Moje chvilka pohody

Zapomínáte? Oživte svou paměť!

Také občas zapomenete, co jste chtěli udělat, nevíte, kam jste dali klíče a jména bývalých spolužáků dáte sotva dohromady? Nebojte, paměť se dá oživit.

Největší schopnost uchovávat myšlenky máme ve věku mezi 19–21 lety. Pak se paměť výrazně zhoršuje a zapomínání se stává stále častější součástí našeho života. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Krátký spánek

Jednou z účinných metod, jak oživit paměť a vůbec mozkovou činnost, je krátký spánek během dne. Je vědecky prokázáno, že pokud si během dne lehnete, zhruba šestiminutový spánek zefektivní funkce vašeho mozku a vám pak bude lépe pracovat nejen paměť, ale také budete snadněji řešit problémy.

Metoda oživení paměti krátkým spánkem, maximálně dvacetiminutovém, je vhodná pouze pro mladé lidi a lidi středního věku, ti nad šedesát let by se měli krátkým spánkům během dne raději vyhýbat - vzrůstá u nich totiž riziko mozkové mrtvice.

Jezte sóju a ovoce

Paměti může výrazně napomoci běžná strava. Jezte hodně ovoce, zejména toho šťavnatého, jako je ananas, broskve či třeba grepy. Jedná se o zdroje serotoninu a ten odbourává deprese a má blahodárný vliv na vyvážený chod procesů v mozku.

Podporujte i paměť, zejména tu dlouhodobou. Vyplatí se jíst také sójové produkty a česnek. Ten se doporučuje i lidem s rozsáhlejším poškozením paměti. Pozor ale na přejídání. S plným žaludkem budete mnohem unavenější, a stejně tak i váš mozek bude línější.

Luštěte a čtěte

Paměť, která není dostatečně trénovaná, lehce zleniví. Proto zapomínáme, trpíme poruchami koncentrace, roztržitostí atd. Zkuste si každý den vyluštit alespoň jednu křížovku, nějaký kvízy nebo sudoku.

Nezapomínejte také na knihu, udělejte si pohodlí a začtěte se. Tímto jednoduchým způsobem donutíte mozek ke vhodné aktivitě, zlepší se vám koncentrace i paměť.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden