Můj čas na kafíčko

Zase ten děsný opar!

Trápí vás pravidelně opary? Na vině je oslabená imunita i nedostatek živin v těle.

Proč někdo ano, a jiný ne?

Buď někdo trpí na opary opakovaně, nebo jsou jedinci, kteří ho nemají nikdy. Příčinou oparu je virus Herpes simplex, který se objevuje především v ústech a také na nich.

Pokud se jednou do těla dostane, bude se vás už držet celý život a bude čekat na svoji příležitost. Vyvolat jej může stres, snížená imunita, hormonální změny i únava z nedostatečného spánku.

Náplast na opar přispívá k jeho zhojení.

Projevy a léčba

Inkubační doba oparu je 2 až 6 dní a první příznaky poznáte už obvykle podle svědění rtů. Poté se objeví puchýřky, jež už i bolí. Ty po několika dnech zduří a prasknou.

Poté se několik dní stroupky hojí. S léčbou neotálejte, pořiďte si přípravky proti virům v podobě tablet nebo mastičky. Jako rychlou pomoc můžete použít i čistou vazelínu.

Co rozhodně nedělat?

Na opary si nikdy nesahejte ani se nepokoušejte puchýřky propíchnout jehlou. Koledujete si tím o infekci. Opar je vysoce nakažlivý, a proto se i v průběhu prvních příznaků vyhněte líbání a sdílení skleniček, talířů i příborů. Posilujte imunitu a dopřejte tělu dostatek vitaminu C, zinku, omega-3 mastných kyselin a také vitaminů skupiny B.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden