Můj kousek štěstí

Zaskočil vás „trochu jiný“ nový život?

Menopauza je jen slovo. Změny s ní spojené lze chápat i pozitivně.

O klasických příznacích menopauzy, jako jsou návaly horka, změny nálad, padání vlasů či přibývání na váze, většinou víme. Někdy ale mohou přijít i překvapivé problémy, které si s přechodem vůbec nespojíme.

Jsou změny, které s přicházejícím klimakteriem napotkávají všechny ženy. Přesto existují a také souvisejí s kolísáním hladiny hormonů. Které to jsou?

Suché oči a pálení jazyka

Estrogen hraje velkou roli při zvlhčování všech sliznic. Pocit suchých očí, pálení nebo svědění vzniká, když žlázy ve víčkách produkují méně tekutiny. Pomoci může použití umělých slz ve formě kapek nebo zvlhčovače vzduchu.

Snižující se hladina estorgenu může zapříčinit i menší tvorbu slin, což vede k nepříjemnému pálení jazyka či celé ústní dutiny. Některé ženy tak mohou v ústech cítit hořkou nebo kovovou pachuť, v krajních případech dokonce začít ztrácet chuť. V tom případě je dobré vyhýbat se kyselým potravinám a nápojům a dodržovat pravidelnou péči o zuby a ústní dutinu.

Estrogen má vliv i na hladinu kolagenu, výsledkem je pak tenčí a sušší kůže, tvorba vrásek a někdy i nepříjemný pocit svědění či mravenčení kůže, který nutí ke škrábání. Zastavit to pomohou zvlhčující krémy, při silnějších projevech pak antihistaminika.

Pozor na různé zvuky

Nečekaným důsledkem přechodu může být tinnitus, nepříjemný pocit, že slyšíte obtěžující zvuky, které ve skutečnosti nejsou přítomny. Nejčastěji jde o zvonění, šumění nebo cvakání. Kolísání intenzity tinnitu může souviset se vzestupem a poklesem hladiny hormonů, přímá souvislost však ještě nebyla plně prokázána.

Další nebezpečná rizika

V ojedinělých případech může dojít i ke změnám ve vnímání prostoru a soustředění, což může vést k většímu riziku nehod.

Dobré rady

• Dostatečný odpočinek pomůže při většině problémů s přechodem

• Pokud jsou jakékoli projevy silné, raději navštivte svého lékaře

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden