Moje sladké tajemství

Zasněte se a ochutnejte kouzlo Malediv

Letošní rok, který značně poznamenala opatření související s koronavirem, nebyl v rámci cestování vůbec snadný. Mnoho z nás si tak na dovolenou raději nechalo zajít chuť. To ale neznamená, že se nemůžeme alespoň na chvíli zasnít a alespoň v myšlenkách se přenést na souostroví Maledivy. Tam kromě luxusních rezortů najdete také krásné pláže, bujnou vegetaci a rozmanitý podmořský život.

Severní Atol Male - Ráj milovníků korálových útesů

Severní Atol Male dělí od jižního volní kanál Vaadho Kandu, jenž je proslulý bohatým podmořským světem. Turismus je zde velmi rozvinutý, první resorty se tu dokonce otevřely už v roce 1927 a to konkrétně v letovisku Kurumba.

Nejspíš právě to je důvod, proč se jedná o nejnavštěvovanější atol Malediv. Luxusní resorty nabízí špičkové ubytování v plážových vilách nebo vodních bungalovech. Tamní hotely se pak řadí k těm vůbec nejlepším na světě.

Atol se rovněž pyšní výskytem úchvatných korálových útesů, mezi nimiž se prohánějí pestrobarevné rybky. Mezi ty vůbec nejznámější ostrovy na potápění patří Ihuru, Bandos nebo místo, kterému se říká Shark Point. Právě tam se setkáte se žraloky útesovými, rejnoky či barakudami.

Jižní Atol Male - Pro ty, kteří touží po klidu a soukromí

Toužíte si alespoň na pár chvil užít pocitu, který mají trosečníci. Něco takového se vám poštěstí právě v jižním Atol Male. Vyznačuje se totiž tím, že je co se týče ostrovů podstatně méně obydlení a díky tomu je rájem pro ty, kteří touží po klidné dovolené.

Rozhodně to ale neznamenám že se tu budete nudit, spíš naopak. I zde jsou zavedeny luxusní resorty a nespornou výhodou také to, že se nachází poblíž letiště a také hlavní město Malediv Malé. Jsou tu také nejvyhledávanější ostrovy pro trávení dovolené na bílých písčitých plážích jako například Fun Island či Veligandu Huraa.

Kaafu Atol - Dechberoucí přírodní krásy

Kaafu Atol leží ve východní části maledivských atolů a čítá více než sto ostrovů, přičemž pouhých deset je obydlených. Najdete tu krásné bělostné pláže, kokosové palmy a samozřejmě také průzračně čisté moře, které doslova láká ke koupání.

I přes to, že je zde čím dál víc turistů, je Kaafu Atol považován za panenský ráj, který sice nabízí spoustu možností ubytování, ovšem stále je takřka dokonalém souladu s přírodou. Jednou ze zajímavostí je buddhistický chrám s mincovnou, který se v Kaafu nachází. Pro maledivskou kulturu je to neobvyklý architektonický počin.

Male - Město s mnoha zajímavými pamětihodnostmi

Pokud už budete mít koupání v průzračném moři dost, určitě se vyplatí navštívit hlavní město Malediv Male, jenž je součástí atolu Kaafu. Male slouží především coby obchodní centrum celých Malediv, a velkou dominantou města je rušný přístav.

Město má asi 153 tisíc obyvatel na 5,8 km2, díky čemuž se řadí k nejhustěji zalidněným městům na světě. Dnes se rozprostírá na třech ostrovech  - hlavní ostrov Male, ostrov Villingili a uměle vybudovaný ostrov sloužící jako letiště Hulhumale.

Pokud jste milovníky památek, jistě si přijdete na své díky Prezidentskému paláci, Páteční mešitě či Islámského centra. Mnoho zážitků si můžete případně odnést také z tamních trhů.

Lhaviyani Atol - Pronajměte si opuštěný ostrůvek

Příjemný a tichý atol se skládá z padesáti ostrovů. Obydlených je pouze pět z nich, dalších osm je pak domovem letovisek. I když je to možná překvapivé, i na Maledivách mají proslulou party pláž, kterou je Kuredu, kde plážové bary fungují (za normálních okolností) dlouho do noci.

Na druhou stranu je tu ale také možnosti si pronajmout opuštění ostrůvek a užít si dovolenou hezky v klidu a soukromí. U Atolu Lhaviyani je rovněž možnost potápění s manami, které dorůstají až do sedmimetrového rozpětí mezi ploutvemi. Vůbec tím nejlepším místem pro takové dobrodružství je Fushivaru Thila, jenž se nachází poblíž ostrova Kunuhura na severu atolu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden