Moje šťastná hvězda

Zastavte konečně padání vlasů

Co vaší hřívě škodí?

Vlasy fungují jako neomylný indikátor. Odhalí úplně všechno. Chybějící vitaminy, stres i začínající nemoc. Jak? Ztratí lesk, začnou slábnout, lámat se a vypadávat. 

Dalším důvodem toho, proč vlasy padají víc, než je zdrávo, jsou hormonální výkyvy (úbytek vlasů řeší často ženy v těhotenství a po porodu nebo v menopauze). Na vině může být také dědičnost, špatný krevní oběh, drastické diety, cukrovka a poruchy štítné žlázy, ale i nevhodně zvolená vlasová kosmetika a nešetrné zacházení.

Neztrácejte čas

Zdravá pokožka ztrácí denně přibližně 30 až 100 vlasů. Pokud vám ale při mytí nebo při česání zůstávají v hřebeni celé chomáče, je něco špatně. Když jeden vlas vypadne, za normálních okolností vyroste na jeho místě nový.

Problém však nastává v okamžiku, kdy vlasová cibulka už není schopná nový vlas vytvořit. V takovém případě není od věci poradit se s odborníkem (dermatologem), který zjistí pravou příčinu problému. Mějte přitom na paměti, že „čím dříve, tím lépe“. Ve chvíli, kdy jsou vlasové váčky neaktivní, je už na léčbu pozdě.

Gumičky ne!

Předejít poškození a vypadávání vlasů můžete i správnou péčí. Fénování, kulmování nebo žehlení vlasům na zdraví rozhodně nepřidají. Nemluvě o chemickém zásahu, jako je barvení, melírování či trvalá. Takové zacházení způsobuje poškození vrchní vrstvy vlasů, jejich štěpení a lámání. Není ani dobré často svazovat vlasy do gumičky, drdolů či copů.

Záleží i na tom, jaké používáte hřebeny. Některé z nich vlasy zašmodrchávají. Pro rozčesávání mokrých vlasů používejte nejlépe dřevěný hřeben s širšími rozestupy mezi zuby.

Vsaďte na přírodní složky a přípravky s obsahem kofeinu nebo kajenského pepře.

Fén odložte

Při mytí vlasů postupujte jemně. Šampon nikdy nedávejte přímo na hlavu, ale rozetřete ho do dlaní a teprve pak naneste do vlasů. Balzám nebo kondicionér nanášejte od kořene vlasů ke konečkům. Vlasy se pak lépe rozčesávají a jsou zároveň chráněny před vysoušením horkým vzduchem.

Na závěr jim dopřejte krátkou chladnou lázeň – pokožka na hlavě se zpevní, vlasy se „uzavřou“ a budou lesklejší. Také vysoušení by mělo být co nejšetrnější. Vlasy nejdřív lehce vysušte ručníkem a potom je fénujte směrem od kořínků ke konečkům. Fén držte co nejdál od hlavy, minimálně 15 centimetrů. Ještě lepší je nechat vlasy uschnout přirozeně.

Zkuste masáž

Vlasům prospívá také kvalitní a pravidelná výživa. Na poškozené vlasy existují speciální šampony, kondicionéry, zábaly či masky. Ty si můžete vyrobit i doma (v pravém sloupku najdete několik tipů). Vyzkoušejte také masáž vlasové pokožky, která je nejen velmi příjemná, ale povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje stres, který k padání vlasů přispívá.

Každých 6 až 8 týdnů je dobré dát si vlasy zastřihnout a zbavit se roztřepených konečků, které se už nelesknou. Ještě intenzivnější výživu dodají vaší kštici vlasová séra, ale musíte se obrnit trpělivostí.

Zatímco u masek, které zlepšují stav vlasů, je efekt téměř okamžitý, u vlasových sér pro obnovu a růst vlasů se výsledek dostaví za čtyři měsíce.

Pomáhá pudink

O zdraví a kvalitě vlasů rozhoduje také strava. Omezte hlavně smažená jídla, která obsahují vysoké množství tuku. Schopnost růst ubírá vlasům nadměrná konzumace cukru. Zařaďte naopak větší množství čerstvého ovoce a zeleniny a rostlinných olejů lisovaných zastudena.

Pravidelná konzumace želatiny zajistí vlasům větší pružnost, proto si dopřejte občas pudink nebo rosol.

Masáž prokrví kořínky vlasů, čímž se podpoří i jejich růst.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden