Moje šťastná hvězda

Zatočte s dnou jednou provždy

Dna je jednou z forem zánětlivé artritidy. Jejím nejobvyklejším příznakem jsou nateklé klouby a jejich omezená hybnost, protože naše tělo nefunguje tak, jak by mělo, a samo se nedokáže s nadměrným množstvím kyseliny močové poprat.Jak si pomoci sami? Poradíme vám.

1. Vyvážená strava

Možná jste doteď myšlenku, že jste to, co jíte, brali na lehkou váhu. Ale ono to opravdu platí. Proto je třeba dbát na to, aby byl váš jídelníček pestrý.Dna je nazývána nemocí králů, protože vzniká zejména z přemíry alkoholu, konzumace červeného masa a dalších potravin bohatých na puriny: vnitřnosti, zvěřina, ale v menší míře i maso jakéhokoliv druhu, paštiky, kvasnice, chřest, ořechy, kakao a čokoláda.Kromě toho pacient se dnou nesmí ani jiné potraviny, které puriny neobsahují, ale mohou vyvolat záchvat dny: zejména alkohol, kávu a černý čaj. Omezují totiž vylučování kyseliny močové z těla.

2. Pravidelný pohyb

Nezapomínejte na pravidelný pohyb, díky kterému se toxiny odplavují z těla ven zcela přirozenou cestou.Nemusíte hned začít intenzivně cvičit, ale půlhodinovou svižnější procházku denně klidně do svého životního stylu zařadit můžete.

3. Jedlá soda a citron

Během celého dne pijte vodu s citronem. Citrony jsou totiž zásadité a tělu dokážou od kyselin ulehčit. Pokud ale nezvládnete pít vodu s citronem celý den, dopřejte si ji alespoň každé ráno před snídaní. Stejně tak vám pomůže i voda smíchaná s čajovou lžičkou jedlé sody. Tu jste možná zvyklí pít, jen když vás pálí žáha, ale pomáhá i jako prevence dny.Dopřávat byste si ji měli rovněž denně.

4. Jablečný ocet

I lžička jablečného octa dokáže zázraky. Čím? Obsahuje totiž kyselinu jablečnou, která taktéž snižuje množství kyseliny močové v těle.

5. Kurkuma

Toto koření by nemělo chybět v žádné domácnosti.Má totiž celou řadu pozitivních účinků, zato téměř žádné vedlejší účinky. Koření obsahuje kurkumin, který má blahodárný vliv na ledviny. Chrání je před zánětlivými onemocněními a zároveň je dokáže i léčit.Přidejte kurkumu například do zeleninové polévky, nebo do marinády na maso. Receptů na ni najdete na internetu hned několik.

6. Ananas

Čerstvý je pochopitelně lepší, ale i kompotovaný pomáhá. Obsahuje totiž složku zvanou bromelain, která má silné protizánětlivé a zklidňující účinky.

7. Bylinky

Můžete vyzkoušet obklady z vrbovky úzkolisté přikládané na bolestivé klouby. Dále se osvědčila kombinace kořene lopuchu, celerových semínek, řebříčku a túje. Užívejte ve formě kapslí či tinktury.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden